Algoritmes

El factor d’incertesa

2
Es llegeix en minuts
El factor d’incertesa

Suposem que vostè cuina un potatge atenint-se literalment a la recepta de la tele. Són cinc o sis passos, una cosa senzilla, acabarà de seguida. En això, arriba el moment d’afegir la sal i vostè confon el saler amb la sucrera, de manera que, sense voler, suavitza el plat. El resultat pot ser catastròfic o, per contra, millorar la recepta. Suposem que la millora: vostè acaba d’afegir un punt de creativitat a una cosa rígidament establerta. Ha abolit l’algoritme tradicional per crear-ne un que supera l’anterior. L’error ens mata o ens fa més forts.

La realitat biològica és algorítmica en la mesura que segueix les instruccions (la recepta) de l’ADN. Però de sobte hi ha un canvi mediambiental que obliga a reaccionar l’organisme al marge de la instrucció. L’organisme canvia i adquireix una nova capacitat adaptativa. Sobreviu el que canvia, és a dir, el que es carrega l’algoritme. A això hem vingut al món, a carregar-nos l’algoritme, que és la versió lògica de matar el pare.

Notícies relacionades

Resulta que vostè tenia la vida perfectament programada per omplir-la de viatges i aventures. Però de sobte s’enamora d’una persona poc donada al moviment i funda una família estable, amb un préstec hipotecari a 20 anys. És el que li va passar al caçador recol·lector prehistòric: que va descobrir la ramaderia i l’agricultura i va esdevenir sedentari, pobre. El factor emocional és molt propens a trencar el diagrama de fluxos. No diguem l’inconscient, que es manifesta quan ja ni l’esperàvem per exigir el compliment d’un desig reprimit d’infància.

La realitat és algorítmica, però no tant. Les grans empreses com Amazon guarden la recepta dels seus complexos algoritmes amb pany i clau perquè tenen por que algú confongui la sal amb el sucre, o fins i tot que algú, en comptes de salar el guisat, l’endolceixi a propòsit, per veure què passa. Una gran part dels avenços científics s’han donat per aquest "a veure què passa" o per confondre el tub d’assaig de la dreta amb el de l’esquerra. Estem en mans dels algoritmes de la banca i dels dels grans magatzems i dels de les grans empreses de logística. Però n’hi hauria prou potser que vostè o jo alteréssim els passos de la comanda electrònica perquè tremolés un d’aquests gegants. Es diu factor d’incertesa i està a la que salta. ¡Ànim!