La tribuna

Baixen els tipus: qui guanya i qui perd

Les famílies amb hipoteques a tipus variable són les principals beneficiades; els bancs, en canvi, tindran una reducció dels marges

Si les coses no es torcen, sobretot pels riscos geopolítics, podríem iniciar una nova fase de creixement sostingut i continuar reduint l’atur, que encara és alt

3
Es llegeix en minuts
Baixen els tipus: qui guanya i qui perd

El Banc Central Europeu (BCE) ja ha començat a abaixar els tipus d’interès, i la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha anunciat que està preparada per fer el mateix a partir de mitjans de setembre. Això ha tingut un impacte immediat en l’Euríbor, l’índex de referència utilitzat per calcular els interessos de moltes hipoteques a Europa. L’Euríbor a un any, que es trobava al voltant del 4% a principis de gener, ha baixat fins a un 3,1% actualment, una bona notícia per a moltes famílies amb hipoteques a tipus variable. Ara és important que els bancs vagin traslladant sense retards la baixada de tipus a les hipoteques.

L’augment dels tipus d’interès el 2022 i 2023 va ser la medicina per combatre la inflació desenfrenada que va seguir la pandèmia de la covid-19. A Europa, la inflació va assolir nivells alarmants, amb Espanya registrant un màxim del 10,8% el juliol del 2022. Aquest increment dels preus va ser impulsat principalment per l’encariment de l’energia i les interrupcions en les cadenes de subministrament globals. Davant d’aquesta situació, les autoritats monetàries van actuar correctament, adoptant una postura agressiva, augmentant els tipus d’interès per evitar una hiperinflació. Per això, calia refredar la demanda i l’economia, aconseguint el que es coneix com un aterratge suau, és a dir reduir l’activitat però sense provocar recessió. Cal posar-ho en valor, ja que en dècades anteriors les pujades de tipus varen provocar recessions importants i aquest cop no ha succeït.

Aquestes polítiques monetàries restrictives han resultat efectives. Les pressions inflacionistes s’han reduït significativament, i a Espanya, la inflació va començar a baixar el 2023 i ja està en el 2,8%. La millora ha permès que els bancs centrals ja comencin a abaixar els tipus d’interès amb l’objectiu de mantenir l’economia estable i evitar una recessió.

Notícies relacionades

Abaixar els tipus d’interès té un impacte directe en l’economia, amb guanyadors i perdedors. Les famílies amb hipoteques a tipus variable són les principals beneficiades, ja que els baixa la quota mensual i tenen més capacitat de consum. Per tant, es poden impulsar sectors com el comerç, cotxes, turisme i oci. A més, les hipoteques seran més accessibles per als que volen comprar un habitatge, fet que pot provocar un augment en la demanda d’habitatges. Això té l’inconvenient que pot pressionar a l’alça els preus, especialment en grans ciutats i zones de la costa. Pel que fa a les empreses, la situació presenta una barreja d’oportunitats i riscos. La reducció dels costos financers per a les empreses que estiguin endeutades els permetrà disposar de tresoreria per a noves inversions i creixement de l’activitat amb més contractació de treballadors. Això també pot posar-ho millor a les persones emprenedores que estan iniciant el seu projecte empresarial, ja que pot ser més fàcil aconseguir finançament i a un cost més assumible. Els bancs que, fins ara han estat molt beneficiats amb la pujada dels tipus d’interès i han duplicat els beneficis, ara tindran una reducció dels marges, però també es poden beneficiar d’un augment de la demanda de crèdits per part de famílies i empreses. I un altre benefici per la banca és que els menors tipus d’interès poden reduir la morositat, ja que les quotes dels préstecs poden ser més assumibles. Un altre sector que pot guanyar amb la baixada de tipus és la borsa, ja que la inversió en accions pot ser més atractiva al perdre interès la inversió en obligacions i, per tant, les borses podrien pujar.

En definitiva, la baixada dels tipus d’interès és conseqüència d’una inflació més controlada. Si les coses no es torcen, sobretot pels riscos geopolítics, podríem iniciar una nova fase de creixement sostingut i continuar reduint l’atur, que encara és massa alt. No obstant això, cal ser prudents, l’escenari actual és molt complex i hi ha massa fronts oberts. Els bancs centrals hauran de calibrar amb cura els seus moviments buscant un equilibri entre el control de la inflació i l’estímul de l’activitat econòmica. Els pròxims mesos ens confirmaran si l’economia continua avançant i creant més benestar.

Temes:

Medicina