Newsletter

Pel bé del Banc d’Espanya

1
Es llegeix en minuts
Pel bé del Banc d’Espanya

A. Pérez Meca - Europa Press

El Banc d’Espanya té una vacant sense cobrir, la de governador. Resulta poc edificant que l’entitat més rellevant del sistema financer estigui escapçada des del juny després que vencés el mandat de Pablo Hernández de Cos sense que el Govern en designés un substitut. La subgovernadora Margarita Delgado ocupa el lloc en funcions, però el seu mandat venç el dia 11. Si l’Executiu de Pedro Sánchez no n’accelera el relleu, la institució es quedarà sense governador ni subgovernador un dia abans de la reunió de tipus del Banc Central Europeu. Espanya ocupa un lloc en l’autoritat monetària de la zona euro i seria inadmissible deixar-lo buit.

El Govern manté la candidatura del ministre José Luis Escrivá, però el rebuig del Partit Popular l’obligarà al relleu de manera unilateral. Sánchez pot fer-ho perquè el governador és nomenat pel Rei, a proposta del president del Govern i sense que sigui necessari el suport del Parlament. És així malgrat que una norma no escrita dicta que el Govern elegeix el màxim responsable i el principal partit de l’oposició, el subgovernador. Si ara no passa, seria la primera vegada des del 2006.

Notícies relacionades

La institució ha tingut 70 governadors fins avui, que majoritàriament eren economistes sense cap definició política declarada, tret d’excepcions recents com la de Jaime Caruana (PP) o Miguel Ángel Fernández Ordóñez (PSOE). El Govern, conscient del caràcter insòlit del perfil d’Escrivá, argumenta que cinc governadors de la zona euro van ser abans ministres. Però són casos minoritaris.

En aquest context, un governador sense vincles polítics públics sempre és preferible –per molt que la vàlua d’Escrivá estigui fora de dubte– per a un càrrec que s’ha d’exercir mantenint la independència del Govern. En tot cas, urgeix fer el relleu, pactat o unilateral, ja que la interinitat és sinònim d’incertesa i danya una institució la credibilitat de la qual va costar de recuperar després de la crisi financera del 2008.

Temes:

Govern Euro PSOE