¿Hi ha una bombolla amb la ultradreta?
Alvise Pérez /
La informació sobre tota campanya electoral actual acaba concentrant-se en les expectatives de la formació d’ultradreta de torn. Hi ha, doncs, un biaix en la informació política motivat per una presumpta preocupació per l’auge d’aquestes formacions que acaba convertint-les en les protagonistes de totes les campanyes electorals. Va passar a Espanya el 2023, en les eleccions europees, en les franceses i ara s’ha repetit en el cas de dos lands alemanys, on s’ha produït la primera victòria d’Alternativa per Alemanya a Turíngia des de la Segona Guerra Mundial. Ningú s’ha preocupat de la realitat econòmica i democràtica d’aquest estat.
L’extrema dreta protagonitza i fins i tot guanya, però no governa i quan ho fa perd bona part dels postulats populistes que la van encimbellar al poder com ha passat a Itàlia. L’assumpte, doncs, mereix una reflexió per part del periodisme perquè el marc d’interpretació d’aquest fenomen acaba distorsionant la visió de la realitat que es transmet.
Notícies relacionadesTambé hi ha elements del sistema polític que ajuden a crear aquest tipus de bombolles. Per exemple, les normes electorals de la UE amb circumscripcions estatals úniques acaba convertint algunes minories en protagonistes de la contesa. La por d’un sistema majoritari pur per circumscripcions de mida homogènia dona ales a partits exòtics de tot tipus, des de Ruiz-Mateos fins a Alvise Pérez, que es colen en el mercat electoral per una escletxa que els ho permet amb relativament pocs vots.
El resultat és que el biaix electoral i el mediàtic abaixa la barrera d’entrada de la ultradreta en el mercat electoral i la converteix en la protagonista de tota contesa. Perquè després no arribi (gairebé) mai a governar. El tema ens hauria de fer pensar perquè, entre altres coses, allibera la resta de partits de l’exigència de presentar un veritable programa electoral, que queda reduït al simplista "parar l’extrema dreta".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.