Col·laboració i compromís de l’advocacia

Nous reptes del curs judicial

Confiem en l’oportunitat que suposa el canvi en el Departament de Justícia

4
Es llegeix en minuts
Nous reptes del curs judicial

El començament d’un nou curs judicial al setembre representa un moment clau per al sistema de justícia al nostre país. Aquesta etapa no només assenyala l’inici d’un cicle renovat de feina i gestió, sinó que també brinda una oportunitat excepcional per introduir millores significatives en la nostra administració de justícia. Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) volem compartir algunes reflexions, preocupacions i, especialment, les nostres esperances respecte als desafiaments i oportunitats que es presenten sota la nova direcció del Departament de Justícia de la Generalitat.

Aquest nou curs judicial es caracteritza per un canvi important en la gestió d’aquest departament, ara sota la direcció del conseller Ramon Espadaler. Aquest relleu no és simplement un canvi administratiu; es tracta d’una autèntica oportunitat per abordar els problemes estructurals que enfronta el nostre sistema judicial. Des de la seva arribada, Espadaler ha mostrat una notable capacitat per escoltar els operadors jurídics i per conformar un equip competent i compromès, integrant tant nous responsables com aquells que han demostrat la seva vàlua en etapes anteriors. Aquesta barreja de renovació i experiència és essencial de cara a mantenir polítiques eficaces mentre s’implementen les millores necessàries.

En aquest context, l’advocacia de Barcelona reitera la seva total disposició a col·laborar en la millora de la justícia a Catalunya, igual com ho vam fer amb l’administració anterior. Creiem fermament en la feina conjunta i en la construcció d’un diàleg obert que permeti afrontar els reptes de manera efectiva. El nostre compromís és clar: ser un aliat estratègic del Departament de Justícia, aportant la nostra experiència i coneixements per avançar cap a un sistema judicial més just i accessible. Així mateix, estem disposats a facilitar propostes de lege ferenda en totes aquelles àrees que preocupen la ciutadania, i així contribuir activament a un marc normatiu que respongui a les demandes socials actuals.

Un dels aspectes que requereix atenció immediata és l’assignació de pressupost per a la justícia gratuïta. Aquest dret fonamental garanteix que tota la ciutadania, sense importar-ne la situació econòmica, pugui accedir al sistema judicial. Per això, és fonamental que els nous pressupostos de la Generalitat incloguin un augment significatiu en aquesta partida. És indispensable comptar amb prou recursos perquè tots puguin accedir a la justícia sense impediments, i enfortir així la nostra democràcia i l’Estat de dret.

A més, és crucial millorar la interoperabilitat i la col·laboració amb altres administracions, especialment amb la de justícia en territori comú i amb la resta d’administracions amb competència transferida en matèria de justícia. L’eficàcia del sistema judicial i la rapidesa en els processos judicials, que tant beneficien la ciutadania, depenen de la nostra capacitat per coordinar esforços amb les diferents administracions. Aquesta cooperació no només és essencial per assegurar una justícia més àgil, sinó també per evitar duplicitats i optimitzar l’ús dels recursos disponibles. Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona recolzem un diàleg continu entre totes les institucions per millorar la gestió i resolució dels casos judicials.

Eines d’IA

En l’actualitat, la tecnologia s’ha convertit en un pilar fonamental per a la modernització dels sistemes judicials a escala global. El Ministeri de Justícia, a través de la Direcció General de Transformació Digital de l’Administració de Justícia, ha realitzat progressos en aquest sentit i Catalunya no ha de quedar-se enrere. La intel·ligència artificial (IA) ofereix eines valuoses per agilitzar els processos judicials, reduir la càrrega administrativa i augmentar l’eficiència del sistema, en general. Per tant, instem el Departament de Justícia a explorar i invertir en tecnologies avançades que facilitin la feina dels òrgans judicials i altres operadors jurídics, i ajudin a reduir els temps d’espera i millorin la qualitat d’un servei essencial en la nostra societat, com l’administració de Justícia.

Finalment, en aquest nou curs judicial, és imprescindible abordar amb fermesa la necessitat d’integrar la seguretat jurídica amb la seguretat ciutadana, especialment en temes tan sensibles com la multireincidència i les ocupacions il·legals. Aquestes qüestions no només afecten la percepció pública de la justícia, sinó que també tenen un impacte directe en la qualitat de vida dels ciutadans. És essencial desenvolupar polítiques que combinin la prevenció amb una aplicació eficaç de la llei, i garantir així una societat segura i el respecte a l’Estat de dret.

Notícies relacionades

El nou curs judicial ens planteja múltiples desafiaments i també ens ofereix oportunitats significatives per enfortir i millorar el nostre sistema de justícia. Amb un lideratge ferm, una gestió eficient, l’ús estratègic de la tecnologia i una forta col·laboració entre totes les administracions, podem avançar cap a un sistema judicial més just, accessible i eficient. Per això, des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona reafirmem el nostre compromís de treballar estretament amb el Departament de Justícia i totes les institucions involucrades per arribar a aquests objectius.

L’esperança i la determinació estan de part nostra, i des de l’advocacia confiem a poder aconseguir grans avenços en el camí cap a una justícia més sòlida i equitativa per a totes les persones. És el nostre deure com a defensors dels drets de la ciutadania.