Newsletter

El supervivent Trump

1
Es llegeix en minuts
El supervivent Trump

JUSTIN LANE

Els Estats Units continuen fracturats en aquest 2024 d’eleccions presidencials, amb dos candidats celebrities que ho fagociten tot, fins i tot les identitats polítiques dels votants, que una vegada més semblen importar poc. El país devora amb fruïció cada pas que fan les estrelles de televisió Donald Trump i Kamala Harris, que competiran demà en el primer debat des de la retirada de Joe Biden. Es pot esperar el Trump de sempre, dominant, colèric, impulsiu, burleta i misogin, mentre que cal veure com es presenta i reacciona Harris, que encara és una desconeguda però que també ha donat mostres de contundència contra el seu rival.

Costa creure que la trobada no es converteixi en un combat de boxa, més o menys dur, gairebé sense espai per debatre sobre les agendes i les polítiques que els separen. Que els observadors declarin guanyador Trump o Harris poc importa en el regne nord-americà de l’amor i l’odi, de l’amb mi o contra mi.

Molts tenen altes expectatives dipositades en Harris des de l’agost, quan la convenció demòcrata la va consagrar com a candidata per a la nit del 5 de novembre. Tot això enmig d’un halo d’entusiasme febril que recorda el que generava Barack Obama abans de les seves primeres eleccions, el 2008.

Notícies relacionades

Però s’equivoquen si donen Trump per vençut. Ahir The New York Times publicava la primera gran enquesta des de l’agost, amb els dos pràcticament empatats, però amb Trump un punt per sobre (48% davant el 47% de Harris). La partida està igual d’ajustada en els sondejos dels set estats clau més disputats (Wisconsin, Michigan, Pennsilvània, Nevada, Geòrgia, Carolina del Nord i Arizona).

Amb independència de com ho faci Harris demà –tant de bo que ho faci molt bé–, convé recordar que té molta feina per endavant i molt poc temps per derrotar un candidat amb un instint de supervivència inesgotable.