Eleccions als EUA

Kamala: debat decisiu

El ‘falcó’ Dick Cheney, vicepresident amb Bush, votarà Harris perquè en 248 anys d’història ningú ha encarnat una amenaça pitjor que Trump

2
Es llegeix en minuts
Kamala: debat decisiu

Abans de la retirada de Biden, tots els sondejos deien dues coses. Una, que als electors els empipava haver de repetir l’elecció del 2020: Trump o Biden. Dues, que Biden era considerat (molt més que Trump) massa vell per ser president. Llavors, l’aparició de Kamala Harris, més jove i d’un món molt diferent del de Trump, va ser un terratrèmol que va entusiasmar els demòcrates. Es podia guanyar.

Però, ho va dir Obama, la campanya estaria molt empatada. La mitjana d’enquestes del Financial Times dona a Kamala un avantatge de dos punts a nivell nacional. Però com que l’elecció es decideix als col·legis electorals dels 50 estats, Harris necessita un avantatge més ampli per ser elegida. Hillary Clinton ja va guanyar en vots, però va perdre.

El més preocupant és que, segons l’enquesta de diumenge del New York Times, Trump guanyaria Harris per un punt (48% a 47%). La raó és que Trump genera més confiança sobre l’economia per la forta inflació dels anys Biden. I el 61% vol un canvi polític.

Per això el debat televisiu d’avui serà clau. Molts electors volen saber més coses de Harris abans de votar-la i Trump té una gran experiència a la televisió i ja ha fet set debats presidencials, mentre que la candidata demòcrata és una principiant.

¿Aguantarà Harris les envestides de Trump, que al republicà li poden sortir malament, i aconseguirà generar més confiança? Potser és el punt decisiu de la campanya, ja que (si a Trump li convé) pot no haver-hi un segon debat abans de les eleccions del 5 de novembre.

Notícies relacionades

Kamala està obligada a guanyar. El desprestigi de Trump en l’establishment no és suficient, tot i que sí molt revelador. Un clar exemple és que el president Bush-2 ha dit que ja no està en política i no votarà. Una gran puntada de peu al candidat del seu partit. I és significatiu que molts republicans rellevants no recolzin Trump. El molt conservador Dick Cheney (83 anys), vicepresident de Bush-2 i la bèstia negra dels liberals i esquerrans per la seva actitud en la segona guerra de l’Iraq –un polític que Aznar deu admirar– ha disparat amb força contra Trump a l’anunciar que votaria Kamala Harris: "En 248 anys d’història, ningú ha encarnat una pitjor amenaça per a la nostra nació". I ha afegit que, després dels seus intents de no deixar la presidència al perdre les eleccions del 2020, "mai més se li pot confiar el poder... Per defensar la Constitució tenim el deure de posar el país per sobre dels interessos del partit".

Reconforta que un arxiconservador com Cheney prefereixi la candidata demòcrata, a més no blanca, al molt inquietant Trump. L’Amèrica conservadora sap que una segona presidència de Trump seria una aventura molt perillosa per als EUA i per al món. Però amb això no n’hi ha prou. Harris ha sabut superar les divisions del partit demòcrata i ha centrat la seva imatge, però avui ha de convèncer i derrotar el discurs demagògic i populista d’un expresident que, el gener del 2021, va estar darrere de l’assalt al Congrés..