1
Es llegeix en minuts
Els decibels del Santiago Bernabéu

José Luis Roca

Igual que cada vegada hi ha més manifestacions contra el turisme, n’hi haurà també contra el soroll. Ho diu bé Gay Mercader, un promotor amb més de 3.000 concerts a la seva esquena i responsable que els Rolling Stones, Bob Dylan i Bruce Springsteen actuessin a Espanya per primera vegada. Aquesta croada antidecibels té un exemple clar en els veïns del Santiago Bernabéu, que han forçat el Reial Madrid a ajornar concerts, alguns amb totes les entrades venudes.

El club pren aquesta decisió enmig del silenci de les administracions madrilenyes, almenys en públic. Ho fa per la pressió dels veïns i dels promotors musicals. Els primers han presentat una querella per un presumpte delicte mediambiental contra el Reial Madrid després de documentar que els concerts del nou Bernabéu incompleixen els límits sonors. Els segons es queixen de les mesures escut contra el soroll que ara exigeix el club, com la limitació de la potència màxima i les bandes de freqüència, que no rebaixen l’impacte acústic i enerven el públic dels concerts pel mal so.

Notícies relacionades

Costa creure que el Reial Madrid, que el primer que ha de fer és complir la llei, pugui compaginar els desitjos d’uns i d’altres i que no es dispari més una tensió que també es viu en ciutats com Barcelona, a la zona del Fòrum.

El Reial Madrid ha de determinar si existeixen solucions tècniques perquè el Bernabéu organitzi grans concerts que encaixin en la normativa acústica, però això sembla difícil. Si no és possible, s’haurà de conformar amb altres músiques –com la clàssica– i esdeveniments que, tot i que siguin menys rendibles que les grans bandes, li permetin aconseguir ingressos i apaivagar els veïns. Aquests, caricaturitzats per part de la premsa madrilenya com rics votants del PP, tenen dret al descans. Tot i que també es podria esperar d’ells una mica de tolerància per trobar alguna finestra temporal i horària en la qual sí que hi pugui haver concerts. La música és vida.