Infraestructures

¿Més o millor aeroport?

Hi ha marge per a un acord amb les majories d’investidura

1
Es llegeix en minuts
¿Més o millor aeroport?

La diferència no és insignificant, tenint en compte que ja s’entreveu com el primer xoc entre Illa i els seus socis d’investidura. Tot i que es pot dir que les tesis de Salvador Illa tenen ressò al Parlament. Com en altres qüestions, Junts i el PSC coincideixen a ulls clucs en el projecte d’ampliació de l’aeroport. Al seu dia, el vicepresident Puigneró (llavors home de confiança de Puigdemont) es va llançar a favor del projecte que va proposar Aena a l’inici del mandat de Pere Aragonès. Va dir un sí a Maurici Lucena (president d’Aena) tan incondicional que es va guanyar la primera reprimenda presidencial.

En síntesi, el d’Aena era un projecte que proposava allargar la pista de mar. I això suposava asfaltar la totalitat de la Ricarda, espai natural protegit per la Unió Europea. A més centrava el seu objectiu a incrementar la quantitat de passatgers que podrien passar anualment pel Prat per sortir al pas de l’airejada saturació. També incloïa una nova terminal. A més d’un projecte urbanístic paral·lel. Més hotels.

Pere Aragonès va mantenir fins al final un gran hermetisme sobre la qüestió tot i que, discretament, havia intervingut en el tema, com li reclamava el president de Foment, Josep Sánchez Llibre.

Notícies relacionades

No va ser fins a esgotada la legislatura que el Govern Aragonès va filtrar la seva proposta, que es concretava en un rebuig a allargar la pista de mar per posar el focus en l’optimització de la pista de muntanya (clarament infrautilitzada), amb una longitud més gran que la futura pista de mar allargada, cosa que trinxava la Ricarda. Això evitaria les costoses obres. També assumien la construcció d’una nova terminal satèl·lit i remarcaven la importància d’intervenir en la futura gestió del Prat.

Sobre el paper (a l’espera del que concretin els Comuns) hi ha marge per a un acord amb les actuals majories d’investidura, sempre que se superi el principal escull: preservar la Ricarda. L’altra alternativa és la que ja va abraçar Puigneró, se suposa que amb el suport de Junts. Però vista la transcendència de la qüestió no seria la millor manera de donar curs a la legislatura..