2
Es llegeix en minuts
Mateo Valero, Barceloní de lAny 2024

Mateo Valero, Barceloní de lAny 2024 / FERRAN NADEU

Seguint el consolidat exemple del Català de l’Any, el guardó que EL PERIÓDICO atorga a una personalitat destacada del país i que el mes de novembre arribarà a la 22a edició, ahir es va entregar per primera vegada el premi Barceloní de l’Any, un reconeixement que té per objectiu reconèixer els èxits de qui impulsi projectes que promoguin el progrés i la projecció de la ciutat en qualsevol àmbit. El Barceloní de l’Any reforça el vincle establert per Prensa Ibérica, empresa editora d’EL PERIÓDICO, amb la capital i el seu entorn, amb una aposta decidida per la informació local i, alhora, amb la voluntat de dibuixar escenaris de futur que fonamentin el lideratge de Barcelona en el concert internacional.

El primer Barceloní de l’Any ha recaigut en la persona de Mateo Valero, primer catedràtic d’Arquitectura Computacional a la Facultat d’Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya i impulsor, creador i actual director del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació. L’últim dels èxits del BSC-CNS, inaugurat el 2005 amb aportacions de l’Estat, de la Generalitat i de la UPC, és el supercomputador MareNostrum 5, inaugurat fa nou mesos i en la primera línia mundial de l’anàlisi massiva de dades, autèntic pilar de la recerca científica a Espanya.

La tenacitat de Mateo Valero s’ha anat consolidant durant els últims vint anys fins a arribar a aquesta fita tecnològica, un dispositiu que pot processar fins a 314.000 bilions de càlculs per segon; té 4.480 xips d’última generació, cada uns dels quals, en vuit centímetres quadrats, atresora més potència que el primer superordinador del BSC-CNS el 2005, i les seves vuit columnes de servidors ocupen 800 m2 (l’equivalent a tres pistes de tennis). Amb un cost de 202milions d’euros, el MareNostrum 5 s’ha convertit en uns dels 20 supercomputadors més potents del planeta, pot crear rèpliques digitals, rèpliques de la Terra o del cos humà, per calibrar els efectes del canvi climàtic i en la lluita contra malalties, i, a més, es converteix en una inversió estratègica de la UE per desenvolupar la fabricació de semiconductors que han de propiciar una sobirania tecnològica europea.

Més enllà de les xifres sorprenents, s’amaga la figura del científic i tecnòleg. Mateo Valero va néixer a l’Aragó i es va instal·lar fa cinquanta anys a Barcelona i, sent reconegut a escala mundial, insisteix que el seu mèrit es xifra a aglutinar més d’un miler d’experts al BSC-CNS, un conjunt heterogeni d’especialistes que s’engrandeix amb la possibilitat de captació de talent que l’ens mateix genera. La formació excel·lent, la capacitat d’innovació, la persistència en el projecte i l’empatia del treball en equip, unides a la visió panoràmica per una Barcelona que sigui referent i imant de la ciència, van ser motius importants perquè set entitats ciutadanes i la mateixa redacció d’EL PERIÓDICO escollissin el doctor Valero com a Barceloní de l’Any. Ningú millor que ell per simbolitzar el que representa i pretén el guardó: un exercici d’orgull ciutadà, el reconeixement d’una trajectòria exemplar a favor de la ciutat i del seu futur.