Violència sexual

L’estadística és el teu rostre

1
Es llegeix en minuts
L’estadística és el teu rostre

Florensa, García, Jolonch, Larrosa... Encara puc veure-les. Han passat dècades. He conegut altres aules, més rostres, nous escenaris, però encara es manté en la meva memòria aquella classe d’EGB. Era una escola de llum i jardins al barri de Sant Martí de Barcelona. Un entorn amable, amb més complicitat que càstigs, moltes celebracions i hores d’encesos debats: avortament, relacions prematrimonials, homosexualitat... Els nous efluvis es colaven per les finestres d’aquella aula. Un collage de teologia de l’alliberament, la Nova Cançó i unicorns a la cantonada. Vam ser la primera generació que va decorar els murs de l’escola. Brotxades de pau i amor universal.

Mallafré, Martínez, Pesquer, Planells, Pujolriu... Encara recordo els seus cognoms. Totes nenes, 42 alumnes. Hi havia la que cantava ‘Cerecitas rojas’ en cada festa, la que no parava quieta a la cadira, la que sempre acabava expulsada per parlar, la que inundava els pupitres aliens amb la seva melena llarguíssima, les dues amigues inseparables que s’escapolien pels passadissos... Rodés, Sendrós, Simó, Vallés, Villar... Bata verda i xandall blau marí. Professores que inoculaven l’amor a la literatura i el poder de l’art. Un futur per conquerir.

Notícies relacionades

Un 6,7% de les dones residents a Espanya que tenen entre 16 i 74 anys han patit, en algun moment de la seva vida, violència sexual. Un 12,7%, violència física. Un 27,8%, violència psicològica. I, fins i tot un 28,7%, algun tipus de violència en la parella. La violència masclista travessa tots els estrats socioculturals i afecta totes les edats. Totes.

Sendrós, Simó, Vallés, Villar... Sovint, quan els titulars es tenyeixen de dol, torno amb la memòria a aquella aula de la infància. Un a un, repasso els rostres somrients i la ingenuïtat del moment. M’obligo a mirar-los i és important fer-ho. 42 alumnes. Més de 800 en tota l’escola. ¿A quantes? ¿A quantes haurà esgarrapat l’urpa? L’estadística no són números per posar-se al cap. No són dards en mans de negacionistes o racistes. Són elles. Som totes.