Editorial

La crisi de Gaza escala al Líban

L’anunci israelià de «completar la feina» va més enllà de la desmesurada rèplica a l’ocorregut el 2023

2
Es llegeix en minuts
La crisi de Gaza escala al Líban

Europa Press/Contacto/Ayal Margolin

La desestabilització del Pròxim Orient no ha deixat d’escalar des de la massacre inicial comesa per Hamàs l’octubre de l’any passat i una resposta d’Israel que ja va més enllà de ser una cruenta rèplica de l’ocorregut aleshores. L’últim cop de mà d’Israel al Líban, amb aparells de comunicació convertits en artefactes explosius i bombardejos a gran escala a la franja sud i a la capital del país, fa que la guerra entri en nova fase, com ha dit Yoav Gallant, ministre de Defensa israeliana, que ha afegit un inquietant anunci: "Completarem la nostra feina a tots els fronts". Una amenaça seguida de la reacció de Hasán Nasralá, líder de Hezbol·là, que considera l’atac contra els seus mujahidins com una declaració de guerra i amenaça amb una resposta a l’altura del greuge rebut, tot i que l’organització ha vist molt perjudicada la seva operativitat.

El Líban és un país amb una economia en coma, que no ha curat la ferida de l’explosió del 2020 al port de Beirut, està lluny d’haver resolt la divisió derivada de la Guerra Civil que va devastar el país entre 1975 i 1990, i té permanentment condicionat el funcionament de les institucions per la superioritat militar de Hezbol·là davant un Exèrcit regular molt minvat. L’alto el foc que va aturar la guerra del 2006 i va permetre instal·lar al sud del Líban una força d’interposició de les Nacions Unides va ser interpretat per les faccions més conservadores d’Israel com una derrota encoberta –els milicians de Hezbol·là van contenir el seu poderós Exèrcit– i una claudicació del primer ministre Ehud Barak davant la comunitat internacional. Els últims successos tenen per a l’extrema dreta que acompanya a Binyamín Netanyahu la categoria de reparació d’aquests afronts.

Dins d’aquesta lògica, són enormes els riscos d’extensió del conflicte. Israel disposa del suport incondicional dels Estats Units, de la superioritat militar que això li garanteix i de la comprensió d’Alemanya, que condiciona el paper de la Unió Europea a tot l’entramat. Però hi ha cada vegada més veus que temen que l’extensió de la guerra contamini la regió a través d’un efecte dòmino dislocador de què poden treure partit potències com Rússia i la Xina. En cas de passar tal cosa, el conflicte deixaria de ser regional i passaria a ser global, amb el mercat de l’energia seriosament compromès en els camps de batalla.

La seqüència d’esdeveniments dels últims dies, doncs, amenaça d’agreujar la crisi desencadenada per l’atac terrorista de Hamàs del 7 d’octubre i la resposta sense límits d’Israel, amb l’Iran a l’expectativa i un progressiu enardiment del carrer àrab, que troba a faltar en els seus líders una implicació més gran per detenir la matança. La nova fase pot arribar a comprometre l’enfocament moderat de la situació del president de l’Iran, Masud Pezeshkian, tot i que a la república dels aiatol·làs hagi prevalgut fins ara el propòsit d’evitar un enfrontament directe amb Israel sense deixar de sostenir Hezbol·là. Simultàniament, la mediació d’Egipte i Qatar, amb participació dels Estats Units, acumula decepcions i fracassos i permet dubtar que sigui factible a curt termini un desenllaç negociat i estable d’una crisi de nou desbocada.

Temes:

Gaza Israel