Res és el que sembla

¿De quina temperatura serà aquesta tardor política?

1
Es llegeix en minuts
¿De quina temperatura serà aquesta tardor política?

Crédito: Angelo Scarcella en Pixabay.

Primer dia de tardor. Els analistes bavosos ja comencen a parlar d’una tardor política calenta, com apel·len sempre als idus de març. Ara pronostiquen que la política espanyola quedarà paralitzada fins a les eleccions nord-americanes. Possiblement, però no per aquesta raó. Els socis aritmètics de Sánchez i el mateix PSOE se’n van unes setmanes de congressos. En aquest període, ni Junts ni Esquerra donaran a Sánchez el que necessita, el vot als pressupostos, ni Sánchez els pot donar el que reclamen en plena reorganització del seu propi partit amb el model territorial obert en canal sobre la taula d’operacions. Així que tindrem una tardor temperada, amb el Govern que continua perdent votacions al Congrés, ja en porta 35, amb l’oposició acorralant Sánchez en les seves debilitats i amb els socis desfullant la margarida pressupostària. Mentrestant, la nova Comissió Europea arrencarà amb l’embolic d’Ucraïna a l’epicentre de la política i de l’economia i amb els reptes descrits per Letta i Draghi damunt la taula.

Notícies relacionades

El text no es pot treure mai del context. I Sánchez té un context econòmic europeu favorable. Mentre les regles fiscals li permetin reduir el percentatge del deute sobre el PIB partint del creixement i no de les retallades, l’economia espanyola continuarà avançant. I la gairebé recessió alemanya no fa preveure un gir brusc de la política fiscal de la UE, especialment en un moment de caiguda dels tipus d’interès. De manera que si els pressupostos no s’aproven, l’economia no té per què ressentir-se’n. Una altra cosa és que si Sánchez els ha de tornar a prorrogar, la política entrarà en un temps de descompte i l’agonia es pot fer llarga.

Així doncs, per molt que alguns necessitin reescalfar la política espanyola per vendre fum informatiu o polític, el pronòstic és una tardor temperada mentre els partits es reorganitzen, perquè hi sol haver més paràlisi en temps de congressos que fins i tot en temps d’eleccions.

Temes:

PSOE