Problemes europeus

Salvar el coll

L’SPD guanya per poc les eleccions de Brandenburg i frena així les ratxa de l’extrema dreta de l’AfD i el seu missatge radical contra la immigració

2
Es llegeix en minuts
El candidato de Alternativa para Alemania (AfD) en Brandeburgo, Hans-Christoph Berndt, vota este domingo junto a su esposa.

El candidato de Alternativa para Alemania (AfD) en Brandeburgo, Hans-Christoph Berndt, vota este domingo junto a su esposa. / FRANK HAMMERSCHMIDT / AP

L’SPD ha salvat el coll en les eleccions de diumenge al land de Brandenburg, de poc més de dos milions d’habitants i que envolta Berlín, fins a la frontera polonesa. Després de la victòria al principi d’aquest mes –i per primera vegada en un land– de l’extrema dreta a Turíngia i el seu segon lloc a Saxònia, una nova victòria de l’AfD (Alternativa per Alemanya) a Brandenburg, on l’SPD governa des de la reunificació del 1990, hauria sigut un cop dur. Al final no ha passat perquè els socialistes han remuntat des del 20% de les enquestes de fa poques setmanes al 30,9% (dades provisionals), i han superat en gairebé dos punts l’AfD.

Hauria sigut una sanció severa per als partits que governen Alemanya des de fa molts anys, perquè hauria posat en relleu que a tot l’Est, l’antiga Alemanya comunista, dominava l’AfD. I això malgrat el "cordó sanitari" que se li aplica. El seu radical missatge nacionalista, euroescèptic i contrari a la immigració (prediquen la seva expulsió) hauria sortit enfortit de cara a les eleccions federals del 2025. També hauria suposat un cop més al canceller Olaf Scholz, el govern del qual a Berlín amb els verds i els liberals de l’FDP té serioses divisions i pateix per la invasió d’Ucraïna, que ha acabat amb el gas rus barat, ha augmentat la inflació i ha llastat el creixement econòmic.

Però no ha sigut així. El govern del líder regional de l’SPD, Dietmar Woidke, té bon balanç (Tesla ha instal·lat una fàbrica amb 7.000 llocs de treball) i Woidke ha fet una gran campanya centrant-se en el land (mantenint Scholz allunyat) i remarcant els perills d’una victòria de l’extrema dreta. Per això la participació s’ha disparat ni més ni menys que 13 punts (fins al 74%) i l’SPD ha aconseguit pujar tant com l’AfD.

Brandenburg serà també un respir per al canceller Scholz, la coalició del qual amb els verds i els liberals és donada per perdedora en les generals del 2025. Però Scholz i la seva coalició s’han hagut de moure respecte a la immigració. L’apunyalament a finals d’agost de diversos ciutadans a la ciutat occidental de Solingen per un sirià amb ordre d’expulsió va commocionar tot Alemanya. I Berlín ha restablert provisionalment les fronteres amb els països veïns, cosa que sens dubte és una ensopegada per a la lliure circulació de persones de l’Europa de Schengen.

Notícies relacionades

La immigració –impossible de parar i que a més és imprescindible per evitar el col·lapse de l’economia– és també font de seriosos problemes. Sí, l’AfD no ha guanyat a Brandenburg, però gairebé. I l’SPD haurà de governar amb un partit d’extrema esquerra, una escissió molt recent de la postcomunista Die Linke, que és reticent (tot i que menys que l’AfD) a la immigració, reticent respecte a la UE i al suport a Ucraïna i que ja ha aconseguit el 13% dels vots. Un punt més que la CDU (PPE), que totes les enquestes donen guanyadora, tot i que sense majoria absoluta, en les eleccions del 2025.

Convé prendre nota.

Temes:

Govern CDU Berlín