En prenem nota

La meva amiga va abandonar la gala per trucar als grans magatzems i posar en el seu coneixement que s’havia comès un frau. «No he comprat cap aspirador»

2
Es llegeix en minuts
En prenem  nota

El 19 de juny, a les 19.29 hores, Ana Ribera es trobava a la gala dels Premis Ondas del Pòdcast quan va rebre un correu d’El Corte Inglés, més espantós que simpàtic: ben aviat estaria preparat l’aspirador d’escombra Dyson V15 que acabava de comprar, i que un tal Arturo Roncano recolliria a la seu de Sanchinarro, Madrid. El toc màgic del mail era el preu de l’electrodomèstic, 799 euros, i que, per descomptat, l’Ana no havia comprat. Estava satisfeta amb el seu aspirador, el mateix des de fa 23 anys. De seguida va rebre un mail de Paypal per informar-li que la compra es carregaria al seu compte, però no abans que El Corte Inglés processés la comanda. "Gràcies per utilitzar Paypal", finalitzava el missatge.

La meva amiga va abandonar la gala per trucar a El Corte Inglés i posar en el seu coneixement que s’havia comès un frau. "Jo no he comprat cap aspirador", els va dir. Atenció al client va assegurar prendre’n nota. Però l’Ana sabia que gairebé ningú pren nota de res quan assegura prendre nota, i va recalcar que si Arturo Roncano havia quedat per passar a recollir l’aspirador, el que havia de fer El Corte Inglés era no entregar-l’hi. Tenia sentit. La interlocutora va assegurar que passava nota d’aquest fet també. Però a les 21.10 hores, l’Ana va rebre un altre correu d’El Corte Inglés: "Hola. La teva comanda ja ha estat recollida. Esperem tornar-te a veure aviat".

Notícies relacionades

El dia 20, l’Ana va confirmar que li havien piratejat el seu compte d’El Corte Inglés. Ho va explicar per xat a una empleada. Atenció al client en va prendre nota novament (potser cap gran empresa a Europa pren nota amb tanta rapidesa i ineficàcia), i li va demanar que anés a la policia a denunciar, i només llavors contactar-hi una altra vegada. Així ho va fer. Mentrestant, el seu banc va segellar els moviments del seu compte amb el càrrec fraudulent. Al cap de quatre dies, l’Ana va escriure als grans magatzems per conèixer de primera mà les gestions que havien fet per tornar-li els diners del frau. "Ana, estava en prioritat alta i l’hem pujat a urgent. Li contactaran ben aviat", li van explicar. Van transcórrer quatre dies més, i la meva amiga va tornar a la càrrega. Si té raó, pot ser realment insistent. "Gràcies per contactar amb nosaltres. T’informem que el teu cas segueix el seu tràmit, i l’hem escalat per a ràpida resposta". Al cap d’uns dies, el cas seguia en tràmit d’urgència.

Al juliol els va escriure cinc vegades més. El tràmit continuava el seu curs. Ara estem a la tardor, i no hi ha hagut canvis. Potser la urgència està a punt d’explotar. Quan recordo Arturo Roncano, em pregunto si en aquell moment estarà passant el Dyson V15. Quant a El Corte Inglés, la setmana passada escric dos missatges a la meva amiga amb notícies fresquíssimes. "T’informem que, després de consultar-ho, el teu cas està sent gestionat des del departament corresponent", deia el primer. El segon constituïa una obra mestra del gènere: "Segons la teva recent experiència amb el nostre servei d’atenció al client, ¿amb quina probabilitat recomanaries El Corte anglès a amics i familiars?"..