Catalunya vista pels notaris
S’han creat més empreses i firmat més documents preventius
El sector empresarial català està en auge i els números ho confirmen. L’any passat, a Catalunya es van crear un 20% del total de noves societats constituïdes en àmbit nacional, donant la benvinguda a 21.217 empreses, un 9% més que el 2022. La tendència a l’alça contínua el 2024, amb un 6,41% més en el primer semestre respecte al mateix període de l’any anterior, cosa que reflecteix un esperit emprenedor i d’innovació.
Així ho demostra el Tercer Observatori Notarial de Catalunya, informe que recopila anualment les estadístiques dels principals documents d’interès general d’àmbit empresarial, social i immobiliari. Un termòmetre social que permet identificar, a través de l’activitat notarial, les tendències de la nostra societat.
L’informe del 2023 i les dades, encara parcials, de l’any en curs, posen de manifest una creixent consciència en la prevenció i protecció jurídica de les persones, reflectida en l’alt nombre de documents preventius autoritzats i amb la confiança dipositada en els notaris com a garants de la seguretat jurídica. Els esmentats documents, com els poders preventius o els documents de voluntats anticipades, permeten a una persona delegar decisions i establir directrius per a la seva cura o l’administració dels seus béns.
En aquest context, el 2023 es van firmar 10.635 poders preventius a Catalunya, gairebé la meitat (46,8%) del total nacional. Així mateix, els documents de voluntats anticipades van augmentar un 41%, i se’n van autoritzar el 63,7% (pràcticament dos de cada tres) del total dels firmats a Espanya.
En l’àmbit social, destaca l’augment de matrimonis a les notaries, un 16% més que el 2022. Els divorcis, amb una pujada del 2%, van representar el 14,9% dels firmats davant notari a Espanya. A més, van augmentar un 24% els expedients matrimonials, procediment pel qual els futurs contraents acrediten que reuneixen els requisits per contraure matrimoni.
¿I què passa en l’àmbit immobiliari? Amb el creixent debat sobre la vivenda, més necessari que mai davant la insuficient protecció dels més vulnerables, alhora que els propietaris se senten desprotegits davant fenòmens com l’ocupació, el 2023 va canviar la tendència, amb un descens de compravendes i préstecs hipotecaris, que en els últims mesos s’ha corregit.
Així, els préstecs hipotecaris per comprar vivenda el 2023 van disminuir un 23%, amb 61.941 operacions; mentre que les compravendes van caure un 10%, amb 130.934 operacions. El creixement d’aquestes dades observat des del 2021 va posar el seu punt final l’octubre del 2022 per l’augment dels tipus d’interès. No obstant, les dades del primer semestre del 2024 indiquen una recuperació després de l’aparent final de l’alça dels tipus d’interès, amb un augment d’un 18% de les compravendes i els préstecs hipotecaris.
Notícies relacionadesEn definitiva, les dades ofertes pel III Observatori Notarial de Catalunya i els observats en el primer semestre d’aquest any, recollits gràcies que els documents autoritzats a les notaries s’envien al Centre Tecnològic del Notariat, pioner a donar servei a través del portal notarial del ciutadà, revelen una Catalunya amb vitalitat empresarial i un alt interès en la protecció de la persona, sumat a un sector immobiliari que, després de gairebé un any i mig a la baixa, torna a repuntar.
En una societat cada vegada més conscient dels seus drets, el notari emergeix com una figura fonamental. Malgrat l’entorn canviant en el qual vivim, o precisament per això, la funció notarial pren rellevància –així ho mostren les dades de l’Observatori–, en moments clau de la vida personal i de les empreses, garantint seguretat i protecció jurídica, i sent testimonis de les decisions que construeixen la societat catalana.