Boles de vidre

Harari i els malastrucs profetes de l’apocalipsi

La bona marxa de l’economia, emparada per la baixada dels tipus d’interès i més inversions, no serà entorpida per una escalada bèl·lica més gran

2
Es llegeix en minuts
Harari i els malastrucs profetes de l’apocalipsi

Quinze minuts de lectura van ser suficients. L’últim llibre d’un dels gurus més seguits de l’actualitat, Yuval Noah Harari, dona escàs marge a les alegries. Al contrari. A Nexus apunta als immensos perills a què ens enfrontem com a humanitat. Per resumir la seva tesi: qui controli les tecnologies d’informació dominarà el planeta. Un control que, amb la irrupció de la intel·ligència artificial (IA), inicia una nova i perillosa etapa que ens acosta a l’apocalipsi que, des del punt de vista d’un ateu com Harari, resulta encara més descoratjadora. La seva cita inicial sobre la figura de l’aprenent de bruixot, creada per l’escriptor alemany Johann Wolfgang von Goethe, és un dels seus fils argumentals.

El guió del terror té variants i derivades múltiples per a les pròximes generacions. Des de les conseqüències que tindrà el canvi climàtic en l’evolució de la vida a la Terra fins al risc que la IA acabi controlant el món i elimini o transformi l’ésser humà en un ciborg o Teminator amb múltiples aparences. Per arribar a aquest tremend dia després, abans la democràcia liberal que tant ens ha costat aconseguir i defensar desapareixerà fruit de les seves contradiccions i esgotada per la burocràcia per abraçar-nos a règims populistes, autoritaris i dictatorials de signes diversos, per a qui la conservació eterna del poder serà el seu únic objectiu. El primer pas és acabar amb la independència de la justícia; el segon, minimitzar el poder parlamentari i legislatiu. Poden realitzar-lo tant els mal anomenats progressistes de la neoesquerra com els trumpistes de primera i última hora. El baró de Montesquieu enterrat definitivament; 1984, de George Orwell, revisitat.

Notícies relacionades

Per si no fos prou, l’actualitat diària ens recorda cada dia l’agreujament de la violència a diferents parts del globus. A la invasió russa d’Ucraïna se li ha afegit la guerra al Pròxim Orient i la por que l’Iran i Israel forgin una guerra de gran abast. Que aquesta pugui ser el pròleg d’una Tercera Guerra Mundial ja és el vaticini preferit dels pessimistes del desastre absolut. A aquestes hores, és impredictible saber com escalarà la contesa. A ningú, començant per la Xina, els països àrabs, la Unión Europea i els Estats Units, li interessa més inestabilitat. La bona marxa de l’economia mundial, emparada per l’escenari de baixada de tipus i l’onada d’inversions a la recerca de més rendibilitats, no ha de ser entorpida.

Vaig deixar de llegir Harari i vaig reiniciar la lectura del preciós llibre de Gerald Durell La meva família i altres animals, que em va recomanar Astrid Barrio, col·laboradora d’EL PERIÓDICO i membre del seu consell editorial. Prefereixo pensar que algun any podré visitar l’illa grega de Corfú i reforçar la meva teoria que, tal com va passar en el passat, els bons presagis s’imposaran als dolents.