Desperfectes

Els drames del Líban

La campanya electoral nord-americana se sacseja amb sorpreses d’octubre, de molt neguit, com la gran tempesta al Pròxim Orient

2
Es llegeix en minuts
Residentes en Dahiyeh, Beirut, Líbano, corren para protegerse tras un ataque aéreo de Israel

Residentes en Dahiyeh, Beirut, Líbano, corren para protegerse tras un ataque aéreo de Israel / Hassan Ammar / AP

És fatal que l’exèrcit d’Israel intervingui de nou al sud del Líban, però el pitjor enemic dels libanesos ha estat i continua sent l’ara afeblida Hezbol·là xiïta, després que la Síria autocràtica acabés amb gairebé tota forma d’Estat en un país que als setanta va ser pròsper i estable. A Beirut els mestres del terror i usurpadors de l’Estat han estat Hezbol·là i el seu aliat, la Síria del genocida Hafiz al-Assad, un mestre de l’assassinat polític, obstinat a subsumir el Líban en la Gran Síria a qualsevol preu. Exhaustos i sense nord, els libanesos continuen mereixent-se un futur, més helvètic.

La pràctica de la representació per quotes va acomodar durant dècades el sistema libanès, amb avaries constants i un repartiment de poder més fallit que pràctic. És gairebé impossible traspassar el comunitarisme al pluralisme crític. Així i tot, el pitjor per al Líban és trobar-se entre països sempre enfrontats, com a sistema-tampó que tantes vegades es va veure atropellat per exèrcits estrangers.

En enfonsar-se l’imperi otomà al final de la Primera Guerra Mundial, el Líban va passar a ser un mandat de França, com Síria, fins a independitzar-se als anys quaranta. Expulsada de Jordània pel rei Hussein, l’OLP d’Arafat es va traslladar al Líban per a atacar Israel. A fi de contrarestar el terrorisme palestí, l’exèrcit d’Israel va arribar a les portes de Beirut. Ara torna per a liquidar Hezbol·là i afeblir l’Iran.

A la cruïlla de Beirut queden els vestigis d’unes elits sofisticades i coneixedores del bon viure, crescudes a l’empara de pactes sovint fràgils entre cristians maronites, sunnites, xiïtes, drusos, ortodoxos, armenis gregorians, fins a vint comunitats, no sempre ben avingudes ni tan sols internament. S’han succeït les ocupacions militars, el segrest de l’Estat, matances, maniobres colpistes, assassinats polítics, fulgors econòmics, reformes idealistes, hiperinflació i megadeute, amb la guerra civil de 1975 com a destrossa suprema. La sobirania libanesa ha estat sempre precària i d’aparença. Les milícies i les màfies dominaven Beirut. La pacificació internacional ha estat accessòria. No sorprèn que rarament parlem de l’exèrcit o l’Estat libanès. La seva entitat és molt deliqüescent i sense capacitat de decisió.

Notícies relacionades

Ara el Líban és el teló de fons de la confrontació entre Israel i l’Iran, amb l’assassinat del líder de Hezbol·là. Segueix la mort a Gaza. El demà és una incògnita brutal, però –més enllà de la supervivència política de Netanyahu– queda clara la supremacia tecnològica i armamentística d’Israel a l’Orient Mitjà, precisament quan s’anava concretant l’aproximació a l’Aràbia Saudita, l’altre enemic dels aiatol·làs de Teheran.

N’hi ha que es deuen sentir incòmodes constatant que, amb o sense ultradreta, Israel continua sent l’única democràcia de la zona. Mentrestant, setmanes abans del vot final, la campanya electoral nord-americana trontolla amb sorpreses d’octubre tan angoixants com la gran tempesta de l’Orient Mitjà. Més que final de la història, tenim nou desordre.