1
Es llegeix en minuts
L’escriptor israelià Etgar Keret, en una visita recent a Barcelona.

L’escriptor israelià Etgar Keret, en una visita recent a Barcelona. / JULIO CARBÓ

Rememorem avui l’atac brutal de Hamàs, sistemàtic, extens, planificat, d’ara fa un any, tot al llarg de la carretera 232, a tocar de la frontera de la Franja de Gaza, 60 quilòmetres d’horror amb prop de 2.000 morts i 300 segrestats. I, després, la represàlia infame, més extensa encara, també planificada i executada amb rigor criminal per l’exèrcit israelià. Quasi 42.000 palestins assassinats, sense comptar les massacres adjacents, mig amagades, com les de Cisjordània, o, ara, els bombardejos a Beirut. Xifres i xifres que no poden concentrar la magnitud de la tragèdia i on les paraules "magnitud" i "tragèdia" deixen de ser tòpics i es converteixen en tímides aproximacions al que va ocórrer, al que està ocorrent.

Edgar Keret, l’escriptor de Tel-Aviv que acaba de publicar Les edats de l’home a La Segona Perifèria, sagaç, irònic, es transforma en veu de la consciència israeliana: "El patiment, aquí, és d’una escala bíblica", perquè la dimensió del que hem estat veient des de fa un any, des d’aquell 7 d’octubre al Festival Nova i als quibuts de la zona, excedeix qualsevol tipus de comprensió que no sigui el de l’imaginari de les plagues.

Notícies relacionades

Violència antiga i atàvica que ens parla d’un territori travessat per odis i revenges, però també, com afirma Keret, pels "poders feixistes que proven d’apoderar-se de la nostra democràcia i destruir-la". I afegeix: "L’amenaça més gran per a Israel no és ni l’Iran ni els seus míssils, sinó Netanyahu".

I encara queden oberts molts interrogants. El més important, potser el decisiu: ¿com és que una potència militar i d’intel·ligència tan poderosa i sofisticada com Israel no va poder preveure l’atac del 7 d’octubre? Segons el The New York Times ho sabien des de feia un any. ¿No s’ho van creure? ¿Van menysprear amb arrogància la capacitat de Hamàs? O, pitjor encara, ¿van deixar que passés perquè després passés el que ha passat? L’escala bíblica no admet subtileses, empaties o acords; només entén d’espases flamígeres i de sang vessada al desert.

Temes:

Israel Beirut