Àgora

Preservar la Boqueria

Ho necessitem perquè ha estat al servei dels veïns

3
Es llegeix en minuts
Preservar la Boqueria

¿Qui no hi ha anat mai, a la Boqueria? Barcelona compta amb 43 mercats municipals extraordinaris, però la Boqueria és un dels més estimats per tota la ciutadania de Barcelona, i molt especialment, no cal dir-ho, pels seus veïns i veïnes més propers. Són prop de 200 anys presidint la Rambla, més de 100 amb la seva emblemàtica façana modernista, i un etern espai de vida comercial i de trobada popular. Totes i tots hi hem anat alguna vegada a buscar aquell producte que només trobarem allà; ens hem deixat enamorar per la qualitat de fruites, verdures, carn i peix; hem gaudit de l’excel·lent restauració tradicional amb producte fresc, i, per descomptat, hem xerrat i comentat l’actualitat i ens hem emportat a casa els millors consells per conservar, elaborar i cuinar la compra.

Per tot això, no sorprèn que sigui el mercat barceloní més conegut internacionalment, que la televisió nord-americana CNN el considerés el millor mercat del món el 2017, i també la prestigiosa revista gastronòmica britànica Food & Wine aquest mateix 2024.

Però precisament el seu extraordinari encant i valor l’han convertit en un centre d’enorme atracció turística, cosa que amenaça la seva pròpia personalitat i els elements que el fan únic i tan valorat i estimat per tots els barcelonins i barcelonines.

Ens omple d’orgull que també sigui admirat pels qui ens visiten, però si estimem i necessitem la Boqueria és perquè ha estat al servei dels seus veïns i veïnes i de tots els barris de la ciutat. No s’entén el caràcter de Barcelona sense la Boqueria.

I per això l’hem de preservar. La Boqueria, com tots els mercats, evolucionaran i canviaran com ho fa la societat, però sense perdre la seva funció de mercat municipal ni la seva singularitat, seguint al servei principal de tothom qui viu al barri i a la nostra ciutat, i mantenint ferma la seva aposta pels productes i la restauració que distingeix la nostra ciutat i el nostre país.

Aquesta voluntat l’hem compartida amb l’Associació de Comerciants de la Boqueria i estem treballant per recuperar el mercat per als veïns i veïnes, amb una transformació tant física com de model. Des del punt de vista de l’espai, es preveu una configuració que guanyi més espai lliure, actualitzant i mantenint el nucli central dedicat al peix, i amb un nou passadís central i una millor connexió del mercat amb el barri del Raval a través de la plaça de la Gardunya.

Quant a l’oferta comercial, i per tal de preservar el servei als veïns i veïnes, s’estableix el compromís de buscar l’equilibri entre el producte fresc i el producte elaborat, assegurant així un mix comercial que no desvirtuï la funció de mercat municipal de la Boqueria.

Notícies relacionades

No són mesures puntuals ni aïllades. Ja fa temps que fem passes per contenir l’impacte turístic en aquest punt de la ciutat. Des del 2017, la Boqueria restringeix l’entrada als grups organitzats entre l’abril i l’octubre, i compta amb agents cívics a l’interior del mercat. I més recentment s’ha definit el mercat de la Boqueria com un dels setze espais de gran afluència (EGA) identificats a la ciutat, per posar en pràctica mesures concretes de gestió del turisme que ajudin a minimitzar les externalitats negatives que pot generar.

Barcelona pot presumir de comptar amb la xarxa de mercats alimentaris més gran del continent europeu. I, per descomptat, a això li hauríem de sumar el comerç alimentari de barri. Comerços i mercats eviten que les ciutats semblin totes iguals, per això és essencial protegir-los i promoure’ls. És el que fa que Barcelona sigui reconeixible, atractiva i única. La Barcelona que volem i que estimem.