Experts a fer negoci de l’habitatge
Fa uns dies, Albert Sáez, director d’aquest diari, dedicava el seu article d’opinió El veto ideològic als experts immobiliaris a desprestigiar la tasca de l’Observatori DESCA amb la tesi que, en la defensa del dret a l’habitatge que la nostra entitat fa, no es tenia en compte la veu dels promotors i inversors, sinó que se’ls boicotejava, com The District, i que aquest enfocament estava donant lloc a la crisi habitacional actual.
Des de l’Observatori, com a centre de drets humans, actuem sempre per avançar cap a la defensa de l’habitatge com un bé que s’ha d’allunyar del control del mercat privat i dels seus interessos especulatius. Aquest mandat deriva del dret internacional, dels drets humans, de la Constitució i de l’Estatut. L’oposició a la nostra feina per part del sector immobiliari (recollida nítidament per l’article del director d’EL PERIÓDICO) deixa clar que hi ha poderosos interessos disconformes amb tota norma o política pública que miri d’enfortir el dret a un habitatge digne posant límits a l’especulació.
La nostra tasca es realitza des del compromís i el rigor i es troba recollida en més de 75 informes, a part d’una constant participació en campanyes, compareixences com a experts davant el Parlament, etc. Per això no podem acceptar que se’ns acusi de no argumentar el nostre rebuig a les males praxis dels fons d’inversió i de grans propietaris immobiliaris. Els qualificatius de "fàbrica ideològica" que "vocifera", fets servir a l’article, ens els prenem des del rigor i el compromís esmentats: volem ser altaveu de la lluita contra els desnonaments i per un lloguer just, apostant per la funció social de la propietat, com estableix la Constitució, amb restriccions efectives que permetin el control dels preus i el fre a l’especulació. Efectivament, ens reivindiquem com a laboratori d’idees, de propostes en favor del dret de l’habitatge, com a peça imprescindible per a una societat inclusiva que vetlli per la justícia social.