La crisi política

Koldo era Ábalos

Sánchez va arribar a la Moncloa acusant el PP per l’escàndol de la Gürtel i ara s’enfronta a la sospita, avalada per l’UCO, d’un seriós cas de corrupció

2
Es llegeix en minuts
Koldo  era Ábalos

Pedro Sánchez no ho ha tingut gens fàcil des que va tornar a ser investit després de les generals del 2023. Governar en minoria, contra el primer partit del Congrés, que a més mana a la majoria d’autono-mies, i amb un pacte d’investidura poc

cohesionat, havia de ser molt complicat. Però fins divendres sol afrontava problemes polítics. Per exemple, Puigdemont. Cert, Sánchez va reaccionar amb virulència davant les actuacions del jutge Peinado contra la seva dona. Però va argumentar –i pot ser cert– que era víctima d’un muntatge polític. És una cosa que encara cal veure. El que passa ara amb l’informe de la Guàrdia Civil és diferent. Ja no pot ser un muntatge, sinó la fundada sospita d’un rellevant cas de corrupció. De l’informe s’infereix que el famós Koldo era només un actor secundari del cas Ábalos. I sembla que l’exministre va obtenir beneficis econòmics a través d’una trama corrupta –l’empresari Aldama en seria el centre– que es va enriquir gràcies al tràfic d’influències.

I José Luis Ábalos no era un ministre més. A part de la cartera de Transports –la de més capacitat inversora– era secretari d’organització del PSOE, cosa que li donava gran influència sobre l’organització territorial de partit. I va ser potser el polític socialista més pròxim a Sánchez i que més va contribuir a la seva victòria en les primàries del 2017. Feijóo –l’informe de l’UCO li ha permès girar full del malestar per les penes dels presos d’ETA– diu que "sense Ábalos, Sánchez no existiria". És una exageració, però no és una figura gens secundària en el seu ascens al poder. Mai va tenir la força d’Alfonso Guerra, però... I els que han llegit a fons l’informe diuen que la cutreria que es desprèn –un xalet a la costa de Cadis, pagament mensual de l’apartament d’una nòvia a Madrid– recorda les aventures de Roldán. Però Ábalos era més que Juan Guerra o Roldán.

Notícies relacionades

El més preocupant per a Sánchez és que va arribar a la Moncloa acusant el PP de corrupció per la Gürtel i ara s’enfronta al cas Ábalos, que afecta com a mínim un exministre socialista de molt pes. I que pot anar a més. ¿Fins on?

No estem –ni de lluny– com el 2018 després de la sentència de la Gürtel que va condemnar el PP. I és cert que Ábalos va deixar de ser ministre fa temps i que a l’esclatar el cas Koldo el PSOE li va exigir que entregués l’acta de diputat i, al no fer-ho, el va expulsar del partit. Però hi ha molts caps solts. Per exemple, ¿per què va poder anar a Barajas, sent ministre i en companyia d’Aldama, a veure’s amb Delcy Rodríguez, la vicepresidenta de Veneçuela, que no podia entrar a cap país de la UE? A les grans incògnites polítiques –encara vivim amb els pressupostos prorrogats del 2023– s’hi uneixen ara greus sospites de corrupció de socialistes rellevants que poden anar a més i que –acabin com acabin– portaran molta cua i no reforçaran la credibilitat del PSOE. Finalment, per avui, ¿quines conseqüències pot tenir el cas en el pròxim congrés socialista de Sevilla.