La revolució, a quatre passes
Fins i tot si atribuïm la seva retòrica extraviada a una concessió als algoritmes, el que sabem dels plans de Donald Trump per a la seva tornada a la Casa Blanca és per posar-se a córrer
Tant esperar la revolució i resulta que és a quatre passes. Podríem atribuir la frase a un dels mileuristes que van ocupar les places d’Espanya el 15M, fa gairebé una dècada. Els que van mostrar llavors la seva indignació per carregar amb la factura de la crisi escolten ara, perplexos, el candidat republicà a la vicepresidència dels Estats Units, J.D. Vance, dir que "des de l’Iraq fins a l’Afganistan, des de la crisi financera fins a la Gran Depressió, des de les fronteres obertes fins als salaris estancats, els que han governat han fracassat una vegada i una altra". Amb el matís de les fronteres obertes, la proclama de Vance del 2024 bé en podria ser una de Pablo Iglesias el 2015. En el seu últim llibre, Yuval Noah Harari capta el significat d’aquest canvi. Una victòria de Donald Trump no suposaria una simple alternança en el poder. Trump és un populista hostil a bona part de l’establishment. Segons Harari, un home "que ha segrestat un partit conservador per transformar-lo en un partit revolucionari radical".
Que ningú s’enfadi. Revolució és, segons la Real Academia, "un canvi profund, generalment violent, en les estructures polítiques i socioeconòmiques". Solem atribuir-li un biaix d’esquerres, però no té per què ser així. El canvi pot produir-se en un sentit o en un altre, al servei d’uns o d’altres. Si volen, anomenin-ho contrarevolució. ¿Seria, o no seria, revolucionària la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca? Fins i tot si atribuïm la seva retòrica extraviada a una concessió als algoritmes, el que sabem dels seus plans és per posar-se a córrer. Pel que ens hi va, fixem-nos en el que pot suposar per al món, Europa i Espanya, una nova presidència seva. Que el líder del país que inverteix més en defensa que els vuit següents de la llista decideixi que primer Amèrica i les altres coses ja ho veurem no és cosa menor. Una tragèdia per als ucraïnesos. Un regal per a Putin. La millor notícia per a Netanyahu. La pitjor per a la pau al Pròxim Orient. ¿I per a la Xina? Hi ha dies per a tot. N’hi ha per a afalacs a Xi Jinping per la seva capacitat de dominar 1.400 milions de persones amb mà de ferro, i d’altres per atiar la guerra comercial (amb el permís d’Elon Musk). Amb poc marge per millorar les relacions, tenint en compte que entre demòcrates i republicans han convençut gairebé la meitat dels nord-americans que la Xina és el Darth Vader del segle XXI. Mentrestant, l’amic Putin ven armes a mig món i gangrena les democràcies allà on pot.
Notícies relacionadesNo és estrany que a Brussel·les hagi augmentat el consum d’ansiolítics. Trump menysprea la Unió Europea i considera superada l’OTAN. Més llenya per a la revolució. Poc abans que Ursula von der Leyen carregués contra l’hongarès Viktor Orbán, ell el rebia a Washington com el seu principal aliat al continent. Mai havia passat una cosa així. Els líders d’extrema dreta que formen part de governs europeus somien tots fer-se la foto al Despatx Oval. No són quatre gats: governen a Croàcia, Hongria, Txèquia, Finlàndia, Itàlia, els Països Baixos, i a Suècia i França tenen els governs agafats pels vots. Males notícies per a una Europa que perd competitivitat i es trobarà amb un món més advers, si guanya Trump. I males notícies també per a Montesquieu, per la voluntat d’aquest d’exportar el control del sistema judicial.
A Espanya, mentre Alberto Núñez Feijóo ha fet com Xi, veure-les venir, Pedro Sánchez ha convocat el congrés del PSOE per a finals de novembre. Tots dos van arribar a pensar que Kamala Harris capgirar les enquestes. En cas de confirmar-se els últims sondejos, Sánchez haurà d’abandonar tota il·lusió de ser el seu principal aliat a Europa i Feijóo ja no podrà callar. A les males relacions del Govern amb Milei, Maduro i Sheinbaum, caldrà sumar-hi el menyspreu del president dels EUA per una Espanya que considera comunista. Això tampoc havia passat mai. Tampoc que el candidat conservador rebi Santiago Abascal abans que el líder del PP. En cas de confirmar-se els pronòstics, Feijóo haurà de fer mèrits, i Sánchez no tindrà cap més opció que atrinxerar-se encara més, si això és una opció. Males notícies per a la polarització que patim.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.