Sánchez, ¿agonia judicial?

Tant el cas Ábalos com la imputació al Suprem del fiscal general de l’Estat són dos seriosos cops al Govern que agreugen la seva debilitat parlamentària

3
Es llegeix en minuts
Sánchez, ¿agonia judicial?

Sánchez, ¿agonia judicial?

Divendres passat, l’UCO de la Guàrdia Civil va emetre un extens informe del qual s’infereix que el cas Koldo, chuti de l’exministre de Transports i cap d’organització del PSOE, era el cas Ábalos. L’exministre apareix com a beneficiari d’una trama que, gràcies a la seva influència, va aconseguir prebendes de l’Estat. Per a Sánchez, un gran cop. És la primera vegada –en el cas Begoña Gómez, el molest jutge Peinado no té una UCO darrere– que un socialista molt pròxim, clau en la seva carrera política, és acusat de corrupció. Fins avui, Sánchez tenia seriosos problemes polítics, la fragilitat de la seva majoria (o no majoria) parlamentària. Ara se li suma la versemblança d’una xarxa de corrupció pròxima. ¿Pot ser Ábalos una cosa similar al de Filesa per a Felipe González, o la Gürtel per a Mariano Rajoy, l’inici d’una agonia judicial?

El PP es va llançar ràpid i després d’una reunió de la seva cúpula diumenge (festa de guardar) va presentar una querella contra el PSOE per finançament il·legal. I en les preguntes parlamentàries de dimecres, Feijóo va etzibar-li a Sánchez: "La seva agonia legislativa li semblarà una broma al costat de la seva agonia judicial". El soroll es va multiplicar. Primer, perquè la fiscalia va demanar al jutge Ismael Moreno –instructor del cas Koldo– que passi l’assumpte al Suprem per al suplicatori contra Ábalos. ¿Suplicatori al Congrés i judici al Suprem? Escàndol majúscul. I el PSOE només podrà al·legar que ja el va expulsar del partit a l’esclatar el cas Koldo. I que va deixar de ser ministre el 2021.

I tot seguit va esclatar un altre gran escàndol. La Sala Penal del Suprem, per unanimitat (dada no menor) dels seus cinc ponents, va imputar el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, per un delicte de revelació de secrets. És la primera vegada que el fiscal general és imputat pel Suprem. En una situació normal, hauria de dimitir. Però no som allà. García Ortiz diu que no dimitirà per defensar la fiscalia i perquè el que va fer era el seu deure. A més, l’acusació és una nota de premsa, i la possible filtració d’uns correus, que perjudicaven González Amador, nòvio d’Isabel Díaz Ayuso, desmentint una informació anterior amb una versió favorable el nòvio d’Ayuso quan confessava dos delictes contra Hisenda per pactar una condemna menor. ¿Un altre xoc, per via interposada, entre Ayuso i Sánchez?

A més, des de la llei d’amnistia hi ha una manifesta enemistat entre el Govern Sánchez i la Sala Penal del Suprem. I el Govern és poc apreciat en un món judicial més aviat conservador. Immediatament, l’Associació de Fiscals (conservadora) va exigir la dimissió del fiscal general mentre que els fiscals progressistes (minoritaris) van tancar files amb García Ortiz. Cuca Gamarra no va trigar ni un minut a exigir la dimissió, mentre que Félix Bolaños, ministre bomber, va replicar: "¿Pot ser delicte dir la veritat i desmentir una notícia falsa propagada per un delinqüent, per la seva parella i pel seu entorn polític?" Ja la tenim ben formada. ¿Judicialització de la política, politització dels jutges?

Notícies relacionades

Sánchez està atrapat, potser no en una agonia judicial, però sí en un gran embolic politicojudicial: suplicatori d’Ábalos, inculpació del fiscal general, el jutge Peinado contra Begoña Gómez. Però, ¿quant dura una agonia judicial? Felipe va superar l’afer de Filesa. Els SMS entre Rajoy i Bárcenas els va publicar Pedro J. Ramírez el juliol del 2013 i Rajoy no va caure fins al juliol del 2018. Cinc anys després. I no per la sentència de la Gürtel, sinó per la moció de censura. Pedro J. ja feia temps que havia pagat els seus molt llegits SMS.

Feijóo diu que l’agonia judicial serà pitjor que la parlamentària. Conclusió, no hi ha moció de censura possible. ¿Hauria de dimitir Sánchez? Felipe i Rajoy no ho van fer. Van lluitar contra el vent que els va acabar fent caure. Té raó Victor Lapuente, que ha escrit que, en aquesta situació, un polític responsable ha de dimitir. O, per contra, explicar-se a fons. Sánchez no ho ha fet. ¿Què pintava Delcy Rodríguez a Barajas? En la picabaralla amb Feijóo es va refugiar en el: "I tu més". I la sentència, per cobrar comissions, de 10 anys de presó contra Zaplana, antic virrei de València, va ser un regal diví. Però el passat mai indulta el present.