1
Es llegeix en minuts
Víctimes de les víctimes

EFE

D’ençà que, fa un any, Hamàs va atacar els ciutadans d’Israel, provocant així la resposta cruenta de Netanyahu contra el poble palestí, hem anat incorporant el conflicte a la nostra vida quotidiana. El seguim dia a dia i entenem que és l’episodi més greu d’una guerra que fa dècades que dura, però alhora el despullem de realitat per donar-li una narrativa simbòlica. És, a més, un relat que es basa en un fet incontestable, i és que en l’essència d’Israel hi ha el sofriment del poble jueu durant l’Holocaust. Aquesta tragèdia dels jueus ‒que no és exclusiva d’un Estat militar com el que proposa Netanyahu‒ fa que l’opinió internacional, sobretot per part dels polítics, dubti a l’hora de definir el que és una evidència: que a Gaza s’està produint un genocidi.

Notícies relacionades

Davant la dificultat d’alguns per assumir aquesta realitat, algunes pensadores estan oferint idees aclaridores i sense prejudicis històrics. N’apunto unes quantes. Andrea Long Chu ha criticat "la tendència a veure la situació dels palestins com un cas de moralitat humanitària en lloc d’una situació política concreta", i afegeix que la ironia històrica és que "Israel està utilitzant un genocidi [el que va patir] per justificar-ne un altre [el que infligeix als palestins]". Així, per l’assagista Isabella Hammad, "els palestins estan destinats a ser víctimes de les víctimes", com si es tractés d’un "concurs de víctimes en què tot aquell que s’enfronti a l’Holocaust està destinat a perdre". En aquesta línia, Masha Gessen, besneta d’un dels líders del gueto de Bialystok, ha escrit sobre la necessitat de comparar la situació actual a Gaza amb la dels guetos durant el nazisme; els defensors de la memòria de l’Holocaust ho refusen de ple dient que allò és incomparable, però Gessen argumenta que, precisament perquè va passar, ara sabem que l’Holocaust és possible ‒i que es pot repetir.

Un bon exemple d’aquest equívoc simbòlic de l’Holocaust és el Govern d’Alemanya, amb el seu suport incondicional a Netanyahu i la promesa de seguir-li enviant armament: mentre creuen que expien la seva vergonya històrica pel nazisme, en el fons l’estan traint.

Temes:

Gaza Govern Israel