Les bases de Donald Trump

1
Es llegeix en minuts
Les bases de Donald Trump

Europa Press/Contacto/Robin Rayne

Quinze dies per a una nit d’aquestes que fan un nus a l’estómac. El 5 de novembre, els Estats Units celebraran les seves eleccions presidencials, amb Donald Trump i Kamala Harris gairebé en empat tècnic, segons les enquestes. La primera economia del món és un país partit en dos, on és tan important guanyar com arrasar l’adversari i on l’economia –el cost de la vida–, el control de les fronteres, el futur de la democràcia i l’avortament són les grans preocupacions de l’electorat.

Qualsevol pronòstic és arriscat, però la victòria de Trump no sembla forassenyada ara, perquè el republicà sol estar infrarepresentat en els sondejos, perquè l’eufòria entorn de Harris sembla una mica desinflada i perquè tinc viu el meu viatge a Texas, capital del petroli dels EUA i feu republicà. Cap candidat presidencial demòcrata ha guanyat en 48 anys en el segon estat més gran per mida, població, riquesa i vots en el col·legi electoral, només superat per la Califòrnia demòcrata.

Notícies relacionades

El suport a l’expresident continua sent alt –i sembla que no importa el seu paper en l’assalt al Capitoli ni el seu front judicial– entre els blancs, els homes, els votants sense títol universitari, els cristians evangèlics i part dels llatinoamericans. És així malgrat la seva retòrica vulgar, populista i retrògrada. El suport és més ferm als suburbis de les grans ciutats, als municipis petits i a les àrees rurals, on el conservadorisme entorn de la raça, el gènere i la religió té un gran pes. L’agenda proteccionista de Trump fa impacte allà, igual que la seva obsessió per la frontera. L’expresident culpa els immigrants indocumentats del crim, la destrucció d’ocupació i l’encariment de la vivenda.

Molt hauran d’esforçar-se els demòcrates de Harris –que guanyen a les grans ciutats, entre els blancs, els afro-nord-americans i les dones– per mobilitzar el seu electorat. Apropar-se als Obama en aquests últims 15 dies de campanya pot no ser suficient.