¿Vacunes o mascareta? Vostè mateix

Només hi ha dues maneres d’afrontar una epidèmia gripal: o aconsegueixo que el meu cos es defensi per si mateix mitjançant la immunitat o poso barreres a la transmissió dels virus

3
Es llegeix en minuts
¿Vacunes o mascareta? Vostè mateix

¿Vacunes o mascareta? Vostè mateix

Tenim un problema, un problema de salut pública important. Les vacunacions estan caient perillosament des de després de la covid-19 en els infants, la qual cosa està suposant un increment de les xifres de xarampió molt importants, fins al punt que, si comparem la incidència de l’any 2023 respecte del 2022, el xarampió s’ha multiplicat per 20 a la Unió Europea –de 941 casos a 42.200–, però també les segones vacunacions de la triple vírica, per exemple, amb els riscos que comporta. També entre els adults i la població de risc enfront de malalties infeccioses respiratòries com la grip i la covid-19; que no, no ha desaparegut encara que no surti gaire als titulars dels mitjans.

Cal preparar-nos per a un important pic epidèmic de grip de cara a aquest hivern, que pot ser greu, fins al punt que el Ministeri de Sanitat ha plantejat un pla per tal de coordinar totes les comunitats autònomes respecte de l’avaluació i les recomanacions pel control de les infeccions respiratòries agudes. Aquesta proposta de pla, entre altres aspectes, contempla la possibilitat de tornar a imposar l’ús de la mascareta en determinats espais i en algunes circumstàncies concretes, depenent de la intensitat de l’epidèmia. Ara per ara, però, aquesta proposta ha estat rebutjada per la Comissió de Salut Pública de la Interterritorial de Sanitat, amb més motivacions polítiques que tècniques (recordem que les CA del PP són majoria). Catalunya no s’hi ha declarat en contra. I és que tan sols hi ha dues maneres d’afrontar una epidèmia gripal o de qualsevol mena d’infecció respiratòria aguda: o vacunar-se o prendre mesures higièniques, com la mascareta, entre d’altres. O aconsegueixo que el meu cos es defensi per ell mateix, mitjançant la immunitat de la vacuna, o poso barreres a la transmissió dels virus amb la mascareta. Són faves comptades.

Notícies relacionades

"Però passar la grip no és tan greu", diu alguna gent. Recordem, no sols parlem de grip, sinó també del coronavirus. I la grip no és tan banal com diuen. Cada any, a Catalunya, tenim entre 250 i 300 morts atribuïbles a aquesta innocent grip. Vacunar-se contra la grip, especialment la població més vulnerable, fins i tot si no pot impedir la infecció, implica una disminució del 37% de les morts, el 40% dels ingressos a l’UCI i el 26% de les hospitalitzacions. Una persona infectada de grip estacional té un R0 (número reproductiu bàsic) d’1,2 -1,4, és a dir, que pot infectar 1,2-1,4 persones: 10 infectats contagien 12-14 persones. La covid per cada infectat pot infectar 2-2,5 persones no protegides. En el cas del xarampió això és pitjor: un infectat contagia 12-18 persones. Com més infectats, més probabilitat d’infectar-se. La vacuna ens protegeix: com més vacunats, menys probabilitats d’infecció, més protegit estarem, encara que no estiguem vacunats. És allò que se’n diu immunitat de ramat. Si tenim baixos nivells de vacunació entre la nostra població, més probabilitats d’infectar-se. Vacunar-se no sols ens protegeix a nosaltres mateixos, sinó també la comunitat. Vacunar-se és també ser solidaris. Si assolim bons nivells de vacunació, i Salut marca com a objectiu tenir vacunades el 75% de les persones vulnerables (més grans de 60 anys, embarassades, malalts crònics cardíacs i respiratoris...), no ens caldrà, en principi, mascareta. No vacunar-se és apostar que no ens infectarem. L’aposta és agosarada: cada any, de mitjana, entre 300 i 400 persones de cada 100.000 s’infectaran, i entre 8 i 9 per cada 100.000 habitants s’infectaran de grip. Afegim-hi els que s’infectaran i moriran per covid-19.

Hi ha gent reticent a les vacunes. Per a alguns, no val la pena, perquè no funcionen. Et vacunes i, no obstant, contraus la malaltia. Certament, la capacitat de protecció de les vacunes no és total, però sí que és molt alta. Hi ha qui diu que les vacunes poden comportar reaccions greus per tots els adjuvants i altres productes que hi posen. ¿Pot comportar reaccions greus una vacuna com la que estem comentant? Sí, però amb una probabilitat d’una entre un milió. El risc de les vacunes és molt baix. El risc d’emmalaltir greument o morir per la grip o per covid-19 és molt més elevat si no ens vacunem... Recentment, s’ha iniciat a Catalunya la campanya de vacunació contra la grip i la covid-19. L’alternativa es redueix a vacunar-se o posar-se mascareta. Jo, personalment, ho tinc clar: ja m’he vacunat. ¿I vostè.

Temes:

Coronavirus