Tema del diumenge
EL PERIÓDICO s’endinsa en les ‘smart cities’
El suplement ‘Entendre-hi més’ analitza també com està canviant la manera d’acostar-se al fenomen de la mort
El 2050 s’espera que set de cada 10 habitants de la Terra visquin en ciutats, aglomeracions amb una demanda creixent de serveis i mesures per proporcionar o mantenir el benestar de la població. Convertir aquestes megalòpolis, o fins i tot ciutats a escala més humana, en smart cities, utilitzant tots els recursos digitals disponibles, és possiblement una de les poques estratègies que permeten que en aquest entorn encara sigui possible el benestar i la sostenibilitat per als seus habitants.
Aquest és el tema que, emmarcat en la iniciativa d’EL PERIÓDICO sobre la indústria de la tecnologia digital i les telecomunicacions, serà la principal aposta informativa de l’edició impresa del diari d’aquest diumenge: com fer possible l’ús eficient de l’espai, l’energia, l’aire i l’aigua i els serveis públics, i facilitar a més la participació ciutadana.
Amb aquests sistemes interconnectats i complexos, a través de l’ús de les noves tecnologies, ja es gestionen actualment diferents aspectes del dia a dia com el transport públic i el privat, gràcies a l’ús de la internet de les coses (IoT), el Big Data, la intel·ligència artificial (IA) o el blockchain. És un mercat que dels 500.000 milions de dòlars a escala mundial superarà el bilió el 2027 i amb un creixement anual compost de gairebé el 15%, segons l’OCDE, tot i que hi ha molts altres estudis que multipliquen aquestes xifres.
D’altra banda, en vigílies del pròxim dia de difunts, el suplement dominical Entendre-hi més d’aquest diumenge aprofundirà en com ens relacionem avui dia amb la mort, donant veu a una sèrie de persones de variat perfil que han escrit llibres o estudis recentment sobre aquest tema (especialistes en cures pal·liatives, científiques, escriptors, filòsofs, autors d’assajos sobre la mort) i de professionals que tracten habitualment amb la parca (responsables de funeràries, literats que donen tallers sobre la mort per a menors…).
Parlar amb normalitat
Aquestes veus coincideixen a suggerir que hem de parlar de la mort amb normalitat (ja ho fan ells als seus llibres, i en pel·lícules de recent estrena com els últims títols d’Almodóvar, Costa Gavras i Antonio de la Torre), i també recorden que s’ha de parlar als menors amb més assiduïtat de la mort, amb naturalitat i en el seu propi llenguatge. Un procés de mentalització en el qual el sector funerari també està sent partícip.