Tema del diumenge

EL PERIÓDICO s’endinsa en les ‘smart cities’

El suplement ‘Entendre-hi més’ analitza també com està canviant la manera d’acostar-se al fenomen de la mort 

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO s’endinsa en les ‘smart cities’

El 2050 s’espera que set de cada 10 habitants de la Terra visquin en ciutats, aglomeracions amb una demanda creixent de serveis i mesures per proporcionar o mantenir el benestar de la població. Convertir aquestes megalòpolis, o fins i tot ciutats a escala més humana, en smart cities, utilitzant tots els recursos digitals disponibles, és possiblement una de les poques estratègies que permeten que en aquest entorn encara sigui possible el benestar i la sostenibilitat per als seus habitants.

Aquest és el tema que, emmarcat en la iniciativa d’EL PERIÓDICO sobre la indústria de la tecnologia digital i les telecomunicacions, serà la principal aposta informativa de l’edició impresa del diari d’aquest diumenge: com fer possible l’ús eficient de l’espai, l’energia, l’aire i l’aigua i els serveis públics, i facilitar a més la participació ciutadana.

Amb aquests sistemes interconnectats i complexos, a través de l’ús de les noves tecnologies, ja es gestionen actualment diferents aspectes del dia a dia com el transport públic i el privat, gràcies a l’ús de la internet de les coses (IoT), el Big Data, la intel·ligència artificial (IA) o el blockchain. És un mercat que dels 500.000 milions de dòlars a escala mundial superarà el bilió el 2027 i amb un creixement anual compost de gairebé el 15%, segons l’OCDE, tot i que hi ha molts altres estudis que multipliquen aquestes xifres.

D’altra banda, en vigílies del pròxim dia de difunts, el suplement dominical Entendre-hi més d’aquest diumenge aprofundirà en com ens relacionem avui dia amb la mort, donant veu a una sèrie de persones de variat perfil que han escrit llibres o estudis recentment sobre aquest tema (especialistes en cures pal·liatives, científiques, escriptors, filòsofs, autors d’assajos sobre la mort) i de professionals que tracten habitualment amb la parca (responsables de funeràries, literats que donen tallers sobre la mort per a menors…).

Notícies relacionades

Parlar amb normalitat

Aquestes veus coincideixen a suggerir que hem de parlar de la mort amb normalitat (ja ho fan ells als seus llibres, i en pel·lícules de recent estrena com els últims títols d’Almodóvar, Costa Gavras i Antonio de la Torre), i també recorden que s’ha de parlar als menors amb més assiduïtat de la mort, amb naturalitat i en el seu propi llenguatge. Un procés de mentalització en el qual el sector funerari també està sent partícip.

Temes:

Smart city