Intel·ligència artificial i pimes
Només les empreses innovadores i digitalitzades aprofitaran la IA
La intel·ligència artificial (IA) i l’anàlisi massiva de dades estan revolucionant empreses i indústries. Aquestes tecnologies permeten a les empreses processar grans volums d’informació en temps real, identificar patrons complexos i prendre decisions precises i automatitzades, i així es fomenta la innovació i la productivitat.
La gran transformació comporta riscos importants. La IA pot generar pèrdues d’ocupació o amplificar problemes ètics, com el biaix algorítmic, i afectar decisions clau en àrees funcionals. Un altre risc és l’emergència d’una nova divisió digital. Als tradicionals problemes de desigualtat laboral i social s’hi afegeix una preocupant desigualtat entre empreses. Les divergències en productivitat, beneficis i poder de mercat entre les grans empreses que lideren la transformació digital i el conjunt d’empreses que les segueixen són cada vegada més grans i insostenibles. A més, el creixent poder de mercat i polític d’aquestes supercorporacions és contingent, amb una reducció de l’emprenedoria, la innovació, la mobilitat laboral o el creixement econòmic.
Més enllà de la necessitat de restablir la competència en els mercats, és imprescindible que les pimes s’endinsin en la nova onada digital. No obstant, les últimes dades de l’Eurostat són poc encoratjadores. El 2023, únicament un 8,3% d’empreses espanyoles d’entre 10 i 250 treballadors utilitzaven alguna de les tecnologies d’IA. Tot i que la situació ha millorat en relació amb el 2021 (7% de pimes), aquestes dades són clarament inferiors als percentatges d’ús als països escandinaus, que lideren la situació a la Unió Europea. Els percentatges d’ús de la IA a les grans empreses se situen al voltant del 40% del total.
Malgrat aquests usos tan limitats de la IA, les nostres recerques assenyalen que els seus resultats són positius. Per exemple, amb premis de productivitat o de creació d’ocupació pròxims al 10% en els dos anys posteriors a la seva implantació en la indústria manufacturera. Així que la pregunta és: ¿per què, sent tan beneficiosa, les pimes utilitzen tan poc la IA?
La clau està en l’autoselecció, és a dir, que les empreses que utilitzen la IA disposen prèviament de tot el que és necessari per a la seva utilització efectiva. En especial, les habilitats i el talent (digital i no digital) dels seus empleats i directius, i les capacitats dinàmiques, com l’experiència prèvia en R+D+I o l’existència d’un pla estratègic per a la transformació digital. Perquè les pimes utilitzin la IA han de fer evolucionar els seus models de negoci cap a propostes de creació i retenció de valor innovadores i digitalitzades, que siguin capaces de vèncer els costos d’implementació o les resistències al canvi.
Sens dubte, i al no disposar dels recursos necessaris, les pimes necessiten ajuda externa. Ajuda que només pot procedir de les xarxes de col·laboració amb altres empreses o entitats, o dels programes del sector públic. Respecte a les primeres, les pimes han de resoldre els seus problemes amb les dades i instaurar una cultura efectiva de col·laboració. Respecte als segons, les iniciatives com els fons Next Generation de la Unió Europea són una gran oportunitat. No obstant, i amb les dades d’execució disponibles, aquests programes tenen moltes dificultats. En especial, superar la lentitud en els processos burocràtics per accedir a ajudes i subvencions, i la dependència de grans proveïdors tecnològics. Les pimes no tenen el múscul per esperar mesos per rebre fons o subvencions, ni tampoc són convenients les seves dependències tecnològiques.
Notícies relacionadesEn resum, perquè l’impacte de la IA i l’anàlisi de dades siguin beneficiosos per a les pimes és crucial avançar en els seus processos d’autoselecció. És imprescindible trobar un equilibri entre el canvi en els seus models de negoci, les habilitats dels seus integrants, la regulació adequada, l’agilitat administrativa i la diversificació del mercat de proveïdors tecnològics.
Petits negocis, grans històries, humanes i artificials.