Regular la clàusula ‘rebus’
En fets com la dana, els contractes s’han de poder revisar
Les recents tragèdies, com la dana a València, ens recorden una realitat: quan les crisis castiguen, milers d’empresaris, autònoms i famílies senceres queden sense protecció en els seus contractes. Els ciutadans necessiten solucions ràpides, justes i eficaces, que no depenguin de llargs i costosos processos judicials.
Fa temps que l’advocacia remarca la urgència de regular la clàusula rebus sic stantibus en la nostra legislació. Aquesta clàusula preveu el principi de pacta sunt servanda, que sosté que "els pactes s’han de complir", però ens oblidem de la condició que sigui "mentre es mantinguin les mateixes circumstàncies".
Els últims anys han sigut testimonis de fets externs greus que evidencien la urgència d’una eina jurídica capaç d’adaptar els contractes en circumstàncies excepcionals i evitar així que una part assumeixi una càrrega desproporcionada. Durant la pandèmia, en ple confinament, l’advocacia de Barcelona assenyalava la importància d’incorporar aquesta clàusula, que proporciona un marc legal essencial per mantenir l’equilibri en les relacions contractuals davant situacions extraordinàries.
El 2020, la comissió normativa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i del Consell de l’Advocacia de Catalunya va presentar una proposta legislativa davant el Congrés que pretenia introduir la clàusula rebus en el Codi Civil de Catalunya. Malauradament, la proposta no va prosperar, i el Govern va optar pel decret llei 34/2020, cosa que deixava sense resoldre el problema de fons.
A Espanya, aquesta petició no és una novetat: Navarra ja va incorporar la clàusula rebus en la llei foral de l’any 2019, fet que va permetre la revisió judicial de contractes quan el compliment esdevé onerós per circumstàncies que són imprevistes. Aquesta regulació permet ajustar les obligacions perquè les dues parts mantinguin l’equilibri i el compromís, fins i tot en temps de crisi.
La catàstrofe del volcà de La Palma ens va donar un altre motiu per insistir en la importància d’aquesta regulació. El 2022, els col·legis de l’advocacia de Barcelona i La Palma reiterem als legisladors la necessitat de regular aquesta clàusula en el Codi Civil, per restablir l’equilibri contractual en situacions excepcionals, com una pandèmia, una erupció volcànica o una inundació devastadora.
Altres crisis externes recents, com la invasió a Ucraïna, continuen afectant l’economia i posen de manifest la urgència d’una regulació que permeti distribuir el pes d’aquestes crisis entre les dues parts d’un contracte. Regulant la clàusula rebus, podríem salvaguardar llocs de treball, empreses i relacions contractuals a llarg termini.
Malgrat aquests arguments, la classe política sembla que no té sensibilitat per abordar aquesta reforma. La regulació de la clàusula rebus oferiria una solució ràpida i efectiva per a empresaris, arrendataris, autònoms i altres afectats per esdeveniments extraordinaris que alteren les condicions d’un contracte.
L’exposició de motius de la nostra proposta legislativa a Catalunya ja remarcava que el canvi extraordinari en les circumstàncies justifica l’adaptació dels contractes, tal com estableixen els principis Unidroit, els del dret europeu i la proposta de reglament sobre compravenda europea. Aquesta visió, adoptada en països com França i Alemanya, demostra que altres sistemes jurídics s’han sabut adaptar a la realitat actual.
A l’advocacia no deixarem de lluitar. Amb aquest objectiu al cap, organitzem el II Congrés de la Clàusula Rebus, que se celebrarà a València a principis de desembre. Aquest congrés reunirà experts de diverses àrees del dret, que debatran possibles solucions a aquesta problemàtica, que afecta milers de ciutadans. Ens solidaritzem amb les víctimes d’aquestes crisis i reafirmem el nostre compromís de donar-los suport desinteressat. La funció social de l’advocacia és, i ha de continuar sent, un pilar fonamental en temps d’adversitat.