2
Es llegeix en minuts
Pròrroga a l’opa BBVA-Sabadell

Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

L’opa del BBVA sobre el Banc Sabadell va patir dimarts una ensopegada. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va decidir prolongar l’anàlisi de l’operació i portar-lo a una segona fase. La cúpula del banc d’origen basc confiava que sis mesos –que es compleixen aquests dies– serien suficients per aconseguir el semàfor verd. No ha sigut així. El procés podria arribar a durar ara, s’estima, fins a la primavera de l’any que ve. El BBVA suposava que l’operació seguiria un curs similar al de l’opa de CaixaBank sobre Bankia l’any 2021. Fins i tot havia assumit que les condicions serien semblants a les que es van establir llavors, malgrat que d’aquella opa tenia un caràcter amistós, a diferència de la que avui està sobre la taula. El contratemps arriba després que el BBVA obtingués l’aval de la seva junta d’accionistes, així com del Banc Central Europeu. A més de la dilatació dels terminis, la resolució presa dimarts pot donar peu a un enduriment de les condicions exigides per portar a terme l’operació. Que l’anàlisi passi a una segona fase propiciarà així mateix la intervenció del Govern –que s’oposa a la integració–, que podria, per la seva banda, imposar traves a l’opa.

La decisió de la CNMV permetrà calibrar tècnicament i amb més precisió les conseqüències d’un moviment d’aquesta importància. En particular en termes de concentració del mercat i dels interessos dels clients, tant particulars com empreses –recordem que el Sabadell té una forta implantació en l’àmbit del crèdit i els serveis financers a les pimes–. S’hauran de valorar igualment els arguments del BBVA, que garanteix el seu suport al teixit empresarial de les zones amb especial implantació del Sabadell i esgrimeix la necessitat de guanyar volum i competitivitat, en especial en un moment de transformació tecnològica del sector i en un moment en què l’informe Draghi recorda la necessitat d’evitar l’atomització de les grans empreses europees (particularment en el sector de les telecomunicacions, però no només en aquest). Des d’aquesta perspectiva, l’inconvenient que suposa prosseguir l’anàlisi en una segona fase s’ha de considerar assumible si serveix per oferir més garanties a accionistes, clients i treballadors. No tant si només serveix per dilatar el procés o facilitar la intervenció governamental.

Tant el BBVA com el Banc Sabadell han reaccionat, com és natural, de manera diferent davant l’ajornament de la decisió per part de la CNMC. César González-Bueno es va felicitar perquè, segons ell, la compra del Sabadell ha perdut probabilitats de produir-se. Per la seva banda, Onur Genç, del BBVA, va assenyalar que, tot i que que l’entitat seguirà endavant amb els seus plans fins i tot amb un calendari més dilatat, si els requisits que se li imposen no resulten assumibles i buiden de sentit l’operació, al posar en perill la rendibilitat de l’entitat resultant, no dubtaran a retirar-se i avortar l’opa.

Mentrestant, el Govern espanyol es manté formalment a l’expectativa. Seria difícil de comprendre que no s’alineï amb les conclusions a què la CNMV acabi arribant o que hi interfereixi. El Govern de Pedro Sánchez hauria de resistir qualsevol temptació de torpedinar l’opa i imposar unes condicions al BBVA que la convertissin en absolutament inviable.