Mateixa feina, mateix sou

Les treballadores dels serveis socials mereixen salaris dignes

3
Es llegeix en minuts
Mateixa feina, mateix sou

En els darrers anys, la importància dels serveis socials ha augmentat considerablement, especialment en el context de la intensa transició demogràfica que estem vivint, amb més persones grans que mai i que viuen i viuran més anys que mai, i de l’augment de la demanda d’atenció a col·lectius amb necessitats més especials i complexes. En aquest context, la integració dels serveis socials amb els de salut s’ha convertit en una prioritat dels governs d’arreu. També a Catalunya. El Govern ha tornat a enviar al Parlament el projecte de llei de creació de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, ja que en l’anterior legislatura no va poder acabar-ne el tràmit parlamentari per l’avançada convocatòria electoral. Ara bé, aquesta transformació de l’atenció no pot ser efectiva sense garantir condicions laborals justes per a les treballadores dels serveis socials, incloent-hi l’equiparació salarial amb les treballadores del sector de la salut, com a necessitat més evident.

Les treballadores dels serveis socials, majoritàriament dones, es troben en una situació de precarietat laboral, amb salaris que no reflecteixen la importància de la seva feina. Aquesta realitat és especialment greu en un moment en què s’estan implementant models d’atenció integrada, que busquen coordinar els serveis socials i sanitaris per oferir una resposta més eficaç i propera a les necessitats de la població.

L’atenció integrada social i sanitària no només millora l’eficiència del sistema, sinó que també respon a les necessitats complexes de les persones, especialment de les més vulnerables. Aquesta nova forma de treballar requereix professionals formats, compromesos i motivats, que necessiten un suport estructural adequat. La seva tasca implica una gran responsabilitat i una càrrega emocional considerable, factors que haurien de ser compensats amb salaris dignes. Ja fa 15 anys que la New Economics Foundation estimava que el valor social d’aquestes feines era molt superior al salari percebut i al d’altres feines molt més ben retribuïdes.

Malgrat l’important paper que tenen, les treballadores dels serveis socials sovint perceben salaris molt inferiors als de les seves companyes dels serveis sanitaris i educatius, que fan funcions similars. Aquesta desigualtat salarial no només afecta la seva qualitat de vida, sinó que també repercuteix en la qualitat de l’atenció que poden oferir. Un salari just és essencial per atraure i retenir talent en un sector que es troba en constant creixement.

Per abordar aquesta problemàtica, són imprescindibles els acords entre el Govern de la Generalitat, els representants dels treballadors i les organitzacions empresarials del sector social; el Govern Aragonés va assolir dos importants acords amb sindicats i patronals, per primera vegada en l’àmbit social, que marquen un full de ruta a seguir; en concret, l’abril del 2023, l’acord va implicar compromisos a curt termini, amb increments de les tarifes que financen els serveis públics que presten entitats i empreses per als anys 2023 i 2024, que s’han de destinar principalment a la millora dels salaris de les treballadores, però també amb un full de ruta ambiciós a mitjà termini: equiparació progressiva de les condicions dels professionals de tota la xarxa concertada de serveis socials amb les de la resta del personal de serveis socials de gestió directa i, sobretot, respecte als que desenvolupen les mateixes feines dins altres serveis a les persones com el de salut i educació, salari mínim del sector social per la via de l’articulació d’un acord intersectorial que aglutina la dotzena de convenis laborals que avui existeixen i indexació de l’evolució dels salaris en relació amb els del sector públic.

Notícies relacionades

Un acord potent que necessita continuïtat i implementació, acompanyat de polítiques de formació i capacitació.

L’equiparació salarial de les treballadores dels serveis socials és una qüestió de justícia social i una necessitat imperiosa per assegurar un sistema d’atenció integrada eficient i de qualitat. Invertir en les persones que cuiden i atenen les necessitats socials no només és un deure moral, sinó que també és una inversió en el futur del benestar de la nostra societat. La igualtat salarial és el primer pas per garantir que aquests serveis puguin continuar evolucionant i millorant la vida de les persones que atenen.