3
Es llegeix en minuts
Sortir de la confusió

Germán Caballero

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha sorprès amb el nomenament d’un militar com a vicepresident encarregat de la reconstrucció de València després de la devastació produïda per la dana que va descarregar precipitacions d’intensitat mai vista el 29 d’octubre passat , i que va deixar un tràgic balanç de més de dos centenars de morts i 846.000 damnificats.

La preparació tècnica del tinent general Gan Pampols està fora de tot dubte, veient el seu brillant expedient, els llocs de responsabilitat que ha ostentat i les missions que ha comandat fora d’Espanya. Però els seus primers moviments després de conèixer-se el nomenament indiquen que encara hi ha molta confusió entorn del paper que en aquests moments ha de desenvolupar, confusió que convé aclarir al més aviat possible perquè el servei que prestarà es pugui executar d’acord amb les necessitats que tots els ciutadans tenen dret a exigir que es cobreixin. Nomenar immediatament un altre militar, un general sense experiència en la feina en una Administració, com a número dos de la seva vicepresidència, incrementa la sensació que no hi ha una percepció precisa de la complexitat de les tasques de govern, que són, per definició, transversals, no verticals, i només tenen una cúspide, representada pel seu president.

Cal reconèixer a Gan Pampols la disposició que des del primer minut ha mostrat a traslladar als mitjans de comunicació, sense cap discriminació, els seus coneixements sobre situacions catastròfiques i els seus plans sobre com s’ha d’actuar en la de València. Ara més que mai és important informar de manera transparent i a través de mitjans fiables de tot el que es fa o es farà. Però les al·lusions al fet que ell no acatarà "directrius polítiques" o que no permetrà "interferències polítiques" no semblen el més adequat en un moment tan delicat com el que vivim. Gan Pampols ja no és un militar, tot i que tingui la condició de tinent general en la reserva. Des que va acceptar la vicepresidència del Consell exerceix un càrrec polític. Està a les ordres del president de la Generalitat, per molt erosionada que es trobi la seva imatge, i ha de retre comptes davant les Corts valencianes, en les quals resideix la sobirania. Gan Pampols és un militar que ha rebut un encàrrec civil i que exerceix com a civil, no com militar.

A la desorientació d’aquests primers moments, comprensible per la falta d’experiència del vicepresident en un escenari nou per a ell, malgrat la seva experiència, com és el d’estar sotmès a l’escrutini permanent que caracteritza la gestió política, ha contribuït sens dubte l’estratègia del president Mazón, que ha anat anunciant la remodelació del seu Govern per capítols, en lloc de traslladar seguretat als valencians permetent-los veure en el conjunt la nova estructura de què vol dotar el Consell per fer front a la desolació soferta. Mazón va completar ahir a la nit el seu nou executiu; va confirmar la destitució de la consellera Salomé Pradas, assenyalada des del primer moment per la seva incapacitat per actuar davant la dana, i va dividir el departament que ella dirigia en dues conselleries, una dedicada específicament a les emergències. S’incorporen al Consell dues persones procedents de l’àmbit universitari i amb escassa trajectòria política. Els nomenaments dels nous membres de l’Executiu autonòmic, inclòs el de Gan Pampols, han anat sent comunicats mitjançant notes de premsa, sense que el president Mazón hagi comparegut per explicar-los ni definir el programa concret amb què vol imprimir un nou impuls a la gestió en aquesta etapa transcendental. Un altre fet inèdit que parla per si sol de la crisi política que viu el govern dels valencians.

Temes:

Govern Ciutadans