Illa i Sánchez: normalitat i provisionalitat
Illa i Sánchez: normalitat i provisionalitat
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha acudit a la Moncloa per reunir-se amb Pedro Sánchez en el marc de la ronda de reunions que el president del Govern ha tingut amb els presidents autonòmics. Es tracta de l’últim dels gestos que posen de manifest la recuperació de la plena normalitat institucional després de l’arribada d’Illa a la presidència de la Generalitat. La reunió, a més, té lloc després d’una setmana d’intensa activitat europea d’Illa, que ha suposat el retorn de l’Executiu català a la vida institucional europea.
La ronda de trobades, que serveix d’avantsala de la conferència de presidents del 13 de desembre a Santander i a la qual Illa té previst assistir, a diferència dels seus antecessors immediats, ha servit per visibilitzar les bones relacions entre els executius i particularment la sintonia entre els seus presidents, i per avançar en l’agenda de la cogovernança entre els dos nivells de govern. En primer lloc, s’ha acordat reactivar durant el primer trimestre del 2025 quatre comissions bilaterals: la Comissió Bilateral Generalitat-Estat i la Comissió d’Infraestructures, que porten més de dos anys sense reunir-se; la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals, l’última reunió de la qual va ser el juliol passat, i la Comissió Mixta de Transferències, que fa més de 14 anys que no es convoca. Tot això per contribuir a desplegar les competències recollides a l’Estatut, tal com s’hi va comprometre el president. En segon lloc, un pla de xoc perquè els jutjats catalans puguin accelerar els judicis ràpids amb l’objectiu de fer front a la multireincidència, que tant afecta la percepció i la realitat d’inseguretat i que tanta alarma social genera, així com reduir el volum de judicis pendents. I, finalment, s’ha acordat portar a terme inversions en el projecte Innofab, relacionat amb la tecnologia dels semiconductors. Així doncs, la reunió se salda amb el compromís d’aprofundir la cooperació institucional, amb l’impuls a una iniciativa en el camp de la justícia que té un gran impacte en la vida dels ciutadans i amb l’impuls d’un sector estratègic.
No obstant, ha quedat fora de l’agenda el finançament singular per a Catalunya després que s’hagi constituït un grup d’experts que ha de dissenyar l’arquitectura i el desplegament del nou model de finançament i sobre el calendari d’execució del qual ja estan treballant la consellera d’Economia, Alícia Romero, i la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero. Quan falten tres setmanes per la conferència de presidents i amb l’objectiu de rebaixar el nivell de soroll, s’ha optat no donar protagonisme al finançament singular, però a ningú se li escapa que aquest és el tema més difícil que hauran d’abordar els dos executius i en què Salvador Illa es jugarà la seva credibilitat i l’estabilitat de la seva legislatura, ja que va ser la moneda de canvi que va permetre el suport d’ERC a la investidura. Tant Illa com Sánchez transmeten una sensació de tranquil·litat al respecte . Però, tot i que falten detalls per concretar, no està clar que comptin amb el suport de tot el PSOE, que d’aquí una setmana celebra el seu congrés i s’hi ha de pronunciar, ni que puguin donar per feta la comprensió de la direcció republicana que sorgeixi del seu congrés.