L’‘escola’ del Baix Llobregat

David Quirós

Per a l’alcalde de l’Hospitalet, la seguretat és una prioritat

2
Es llegeix en minuts
David Quirós

L’Hospitalet, amb gairebé 280.000 habitants, és la segona ciutat de Catalunya i ha aprofitat la seva immediatesa a Barcelona per no ser ja una ciutat d’allau –fins als anys 70, d’emigrants d’altres parts d’Espanya– i convertir-se en una capital amb activitats com la Fira i el clúster biomèdic, a l’eix de la Gran Via. Sense entendre l’Hospitalet és difícil –tot i que a alguns els passa– parlar en nom de Catalunya.

La demografia compta i la ciutat –governada pel PSC des de les primeres municipals– ha tingut alcaldes amb projecció. Des de Celestino Corbacho –diuen que Zapatero el va fer ministre pel seu enfocament obert però no il·lús de la immigració– fins a Núria Marín, alcaldessa des del 2008 fins al maig passat. Setze anys i tres eleccions guanyades. Marín –ara ambaixadora de la Generalitat a Madrid– sempre va dir que la seva "obsessió" era recosir una ciutat de barris diferents i mal comunicats.

Per això, l’Afterwork d’Albert Sáez dimarts passat amb David Quirós tenia especial interès. ¿Qui era i què volia el nou alcalde de l’Hospitalet? Té 50 anys i va començar a militar a les JSC quan en tenia 19. Però no en va parlar. Sí de millorar una ciutat, partida pel ferrocarril, amb el futur intercanviador de la Torrassa, que serà un pas clau en la fluïdesa interna. I de la necessitat d’esponjar la zona del Samontà (nord), on en dos quilòmetres quadrats viu gairebé la meitat de la població. El trasllat del Clínic de Barcelona a la zona alta de la Diagonal, més enllà de les torres de La Caixa i el Club de Polo, serà una oportunitat.

Però, en aquests moments en què la inseguretat –que moltes vegades es lliga a la immigració– és el combustible que alimenta la intolerància, em va impactar la seva claredat. Ja ha parlat a fons amb la nova consellera, Núria Parlón, que va ser alcaldessa de Santa Coloma, i creu molt positiu l’augment de Mossos. Sense sensació de seguretat a l’espai públic no hi ha llibertat, i menys per als més febles. La seguretat és un dret i ha de ser una prioritat per a l’esquerra.

Notícies relacionades

Anant al concret, va assenyalar dos grans motius d’inquietud. Un, les ocupacions il·legals que va dir –en molts casos– són obra d’autèntics professionals, que fan negoci amb aquest delicte. També la multireincidència. Està bé que hi hagi més policia al carrer i que actuï. Però no és suficient si després el delinqüent queda lliure i continua delinquint. La policia perd motivació i eficàcia. Les preocupacions de Quirós, si són ateses i posades en pràctica –amb canvis en l’administració de justícia– poden frenar l’extrema dreta. I que Quirós aprofundeixi en el discurs de Salvador Illa indica un corrent de fons que es pot fer escoltar.

Em va semblar tan socialista com realista. La tradició del Baix Llobregat. I amb punch contingut. Va ser entrenador de bàsquet de juvenils i, al final i responent mig de broma una pregunta, va dir: "Potser sí, que el bàsquet és un esport més intel·ligent que...". Es va quedar allà.