Editorial

El Barça, en un moment crucial

L’esperit viu del club alimenta les seves ambicions, però la situació econòmica en fa perillar la identitat

2
Es llegeix en minuts
Miembros de los Dracs y del Orfeó Català interpretan el nuevo himno del 125 aniversario del Barça en el Liceu.

Miembros de los Dracs y del Orfeó Català interpretan el nuevo himno del 125 aniversario del Barça en el Liceu. / FCB

Pocs clubs al món (probablement cap) tenen tant pes específic i tanta transcendència social com el FC Barcelona. Des d’aquell 22 d’octubre del 1899 en què Hans Gamper va publicar un anunci a la revista Los Deportes per captar aficionats –un reclam que es va materialitzar en la fundació del club, el 29 de novembre, al Gimnàs Solé– fins a l’actualitat –celebrant l’efemèride del 125è aniversari–, el Barça ha aglutinat passions esportives, reivindicacions polítiques, aportacions artístiques i culturals, èxits i fracassos, i, sobretot, una presència indiscutible en la simbologia catalana. Pot ser que els temps en què Manuel Vázquez Montalbán va definir el Barça com l’"Exèrcit desarmat" de Catalunya hagin quedat enrere, i també pot ser que el "més que un club" del president Narcís de Carreras avui necessiti una revisió conceptual; però el que és indiscutible és que el Barça, des de fa 125 anys, és correlat de la història del país, sigui com a protagonista, com a víctima, com a gresol de diferents procedències o ideologies, o com a entitat que assumeix uns valors més enllà de l’àmbit estrictament esportiu.

En el retrat del Barça es resumeix el segle XX i el que portem del XXI. El tancament de les Corts el 1925, en plena dictadura de Primo de Rivera, per la xiulada a la Marxa Reial; l’assassinat del president del club, Josep Sunyol, en els inicis de la Guerra Civil; l’exili de molts jugadors i la submissió a la dictadura franquista; la reconstrucció del club, erigint-se en referència i refugi de la lluita democràtica; la visualització del canvi polític en la profusió de senyeres en la peregrinació victoriosa a Basilea, el 1979; les convulses influències polítiques en el període convergent; l’assumpció del futbol femení com abanderat de la igualtat... Tots aquests episodis, i molts més, sense oblidar la voluntat del club d’estar atent als reclams culturals i artístics (els cartells d’aniversari de Miró, Tàpies i, ara, Barceló en són un exemple), la varietat poliesportiva de les seccions, única al món, o una certa concepció estètica del joc que va esclatar amb l’arribada de Cruyff, la continuïtat de Guardiola i l’aparició de Messi, han convertit el Barça en un cas singular.

S’ha demostrat amb les celebracions del 125è aniversari, comissariades per un David Carabén que ha reclamat "tenir la pilota per disfrutar, per compartir, per vèncer i per decidir el nostre futur", que el Barça, la seva història i el seu llegat continuen vius. Just en un dels moments crucials del club, potser el que més, és aquest esperit el que manté les aspiracions del club per sobre de la seva realitat actual. Pendents del retorn al Camp Nou (endarrerit fins al febrer del 2025, com a mínim) i de la recuperació de la massa social, amb un mediocre passat recent, amb dificultats pressupostàries i compromisos econòmics que posen en dubte la viabilitat del concepte d’una entitat propietat dels socis, el Barça necessita remodelar la seva imatge i acceptar el repte d’un futur incert en l’univers de l’esport cada vegada més allunyat del romanticisme de principis del segle XX. La proposta El nou clam no només es refereix al fet d’escollir un nou himne, sinó a la presa de consciència d’una manera renovada de ser i estar en la contemporaneïtat.