Podrits i emmerdats
Ja no entenem les subordinades ni els discursos complexos
La paraula de l’any per a la Universitat d’Oxford és brain rot. Mitjançant una enquesta en què han participat 37.000 angloparlants, la institució ha seleccionat, per definir aquest 2024 agonitzant, una expressió traduïble al castellà per podridura cerebral i que serveix per batejar el neguit que s’instal·la en una persona després de passar-se unes quantes hores navegant estúpidament per internet. Aquesta sensació de malestar, boira mental o nàusea per sobredosi de continguts trivials ha sigut considerada la tendència estrella de la nostra rabiosa actualitat. Brain rot serveix també per denominar el menjar porqueria que no podem parar de servir al nostre intel·lecte minvant, siguin vídeos de TikTok de gent que balla, siguin píndoles que mostren el procés de decapatge d’un moble, consells per al maquillatge, comentaris polítics exprés o receptes de pastisseria en 70 segons. Continguts digitals perfectament prescindibles i oblidables que han colonitzat el temps lliure dels humans. I els seus caps fumejants. Acostumats a enfilar una xorrada amb l’altra, amb la ment feta pols i una capacitat d’atenció en hores baixes, ja no entenem les oracions subordinades, ni suportem els discursos complexos. La sobredosi de tonteries que ens autoadministrem ha de representar el guany d’algú. Dels amants dels eslògans breus i els missatges simples, que grimpen segons totes les enquestes amb l’abonament de la descomposició cerebral aliena.
‘Polarització’
Notícies relacionadesPer a l’editorial nord-americana Merriam-Webster, que publica diccionaris des de fa quatre segles, el vocable de l’any és polarització. La divisió que apunta als extrems ideològics i impedeix arribar a acords defineix els 12 mesos passats, i ha arribat a la seva màxima expressió durant la campanya electoral que va enfrontar Kamala Harris amb Donald Trump. Segons raona l’empresa llibretera, els votants no només aposten per un candidat, sinó que visualitzen l’oponent com un enemic a batre i un perill per a la pròpia seguretat. La polarització no només s’adverteix en la política, sinó que fins i tot els clubs de fans s’han radicalitzat i impulsen campanyes d’odi contra els exnòvios de les estrelles a les quals adoren. Coronada com a paraula de l’any a Espanya el 2023, el seu interès no ha decaigut en el present exercici: o estàs amb Broncano o amb Pablo Motos. Aquesta dicotomia ha generat allaus de continguts per al brain rot. O ha enfangat la discussió pública, com dirien als nostres antípodes. El diccionari Macquarie, el més prestigiós d’Austràlia, ha elegit com a terme definitori del 2024 enshittification, que vindria a ser emmerdar. Nascuda per a un context digital, serveix ara per explicar la degradació que pateixen determinats serveis o productes per la recerca de beneficis ràpids.
De cervells podrits i emmerdats podrien sorgir conceptes com el que ha triat l’enciclopèdia en línia Dictionary.com com la seva paraula de l’any. Es tracta de demure, traduïble per pudorosa. Es tracta d’un concepte viralitzat per la influencer porto-riquenya trans Jools Lebron, que a les seves xarxes socials aconsella sobre com comportar-se d’una forma discreta i modesta, alhora que sofisticada. Observant els vídeos d’aquesta profeta del decòrum penso que tant de bo Fundéu esculli cancel·lació com a paraula del 2024 en castellà. Tot i que potser ens sorprèn amb "dana", ara que l’Acadèmia ha accedit a posar-la a bon recapte, tancant-la al seu diccionari perquè no surti.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.