Indústria i autonomia estratègica

Una llei per reindustrialitzar Espanya

Aquest és el moment adequat per afrontar amb garanties un gran procés de transformació

En l’actual normativa, de 1992, és impossible trobar termes com descarbonització o digitalització

4
Es llegeix en minuts
Una llei per reindustrialitzar Espanya

La reindustrialització és, en aquests moments, una prioritat per a Europa i, alhora, una gran oportunitat per a Espanya que volem aprofitar en les millors condicions. Amb aquest objectiu, el Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts passat el projecte de llei d’Indústria i Autonomia Estratègica, que no només suposa una actualització de la norma vigent (que data de 1992) sinó que marca un abans i un després en la política industrial del nostre país.

Moltes coses han canviat des de la data en la qual es va aprovar l’anterior llei d’indústria, en què amb prou feines es parlava de reindustrialització i on és impossible trobar termes com descarbonització, digitalització, talent, bretxa de gènere o autonomia estratègica. Conceptes que ocupen un paper central en l’agenda europea i que fan referència als principals reptes que avui té la nostra indústria: incrementar la nostra capacitat productiva i avançar en la sostenibilitat, la resiliència i la competitivitat del nostre teixit productiu.

Aquest projecte de llei d’Indústria i Autonomia Estratègica, plenament alineat amb l’agenda europea i les recomanacions dels informes elaborats per Enrico Letta i Mario Draghi, arriba en el moment adequat per afrontar amb més garanties aquest gran procés de transformació. Un moment favorable que és conseqüència directa de la política industrial desenvolupada pels governs de Pedro Sánchez en aquests últims anys.

Aquest mateix dimarts, dues grans multinacionals com Stellantis i CATL anunciaven l’acord per posar en marxa una gigafactoria de bateries per al vehicle elèctric a Aragó, amb una inversió de 4.100 milions d’euros. Un projecte que ha rebut, a través del perte del vehicle elèctric del Govern d’Espanya, un total de 298 milions en ajudes que han sigut fonamentals per captar aquesta inversió. Per la seva banda, les últimes dades disponibles mostren com la producció industrial a Espanya (IPI) manté una tendència positiva, ja que va arribar el mes d’octubre passat a un creixement del 6,4% respecte a l’any 2023.

En aquest context, la nova llei constitueix una magnífica oportunitat per afrontar amb més ambició i nous mecanismes els objectius que tenim en aquest àmbit: la reindustrialització, a través de l’atracció de noves inversions industrials i el manteniment de les nostres capacitats actuals; garantir la nostra autonomia estratègica; l’impuls de la innovació i la competitivitat, així com la descarbonització de la nostra indústria i la seva digitalització.

Se situa així la política industrial a l’epicentre de l’actuació del Govern, assistit per un nou marc per a la seva governança i amb la contribució de nous instruments de suport a les empreses.

Poso tres exemples: els actuals projectes estratègics per a la recuperació i la transformació econòmica, els coneguts com a pertes industrials, passen a tenir caràcter estructural; ens dotarem d’una estratègia espanyola d’indústria i autonomia estratègica, que establirà les bases de la política industrial; i aquesta serà implementada per plans estatals amb mesures i programes concrets.

Menys tràmits per invertir

No resultarà menys important la figura dels projectes industrials estratègics, que simplificaran els tràmits per a les grans inversions industrials; o les taules per a la reindustrialització, un mecanisme de negociació que actuarà quan una empresa decideixi reduir de forma significativa la seva activitat o traslladar la seva producció. Perquè la protecció de l’activitat industrial i de l’ocupació també continuen sent prioritats absolutes d’aquest Govern, i així queda reflectit en aquesta llei.

El compromís amb la transició energètica, un dels grans pilars de la transformació industrial, també s’expressa a través de la protecció de la indústria intensiva en energia, amb mesures de suport per facilitar la seva descarbonització.

Finalment, vull destacar un altre element nou com és la reserva estratègica basada en les capacitats nacionals de producció industrial, que ens permetrà assegurar la provisió de béns i productes bàsics, especialment en moments de crisi com la que vam viure a causa de la pandèmia de la covid-19. A més, el projecte de llei d’Indústria i Autonomia Estratègica inclou molts altres aspectes crucials per al desenvolupament i la competitivitat del sector com la innovació, la protecció de la propietat industrial, la promoció del talent i l’ocupació de qualitat, la promoció de les àrees industrials o el foment de la cultura industrial.

En definitiva, aquesta nova llei vol crear les millors condicions i instruments per impulsar la nostra indústria i el seu pes en el conjunt de la nostra economia. Perquè la indústria, a més de valors importants, ens aporta innovació, desenvolupament territorial i un creixement més equilibrat i amb ocupació de més qualitat. De manera que, a l’apostar per una indústria moderna i més sostenible, estem avançant cap a una societat amb més cohesió social i territorial.

Per tot això, aquest projecte de llei d’Indústria i Autonomia Estratègica neix amb la vocació de ser una llei de tots els agents del sector i una llei de país, respectant escrupolosament les competències de les comunitats autònomes. Amb un text que ha sigut millorat a través del diàleg amb els sectors industrials, empresarials i sindicals, que ha sumat un alt nombre d’aportacions a través de dues audiències públiques i que està obert a les propostes que es puguin fer durant la tramitació parlamentària, amb l’objectiu d’arribar a un gran acord a l’altura del que la nostra indústria reclama i mereix.

Notícies relacionades

Confio que, a partir d’ara, les organitzacions polítiques puguem treballar amb generositat i esperit constructiu per aprofitar l’oportunitat que tenim de situar la nostra indústria, i per tant el nostre país, a l’avantguarda del segle XXI.

Jordi Hereu és ministre d’Indústria i Turisme