Perspectives econòmiques

I la festa continuarà fins que un dia pari

El 2024 ha sigut un bon any econòmic per a una Espanya que sobresurt mentre que França i Alemanya pateixen. La inèrcia continuarà ajudant el 2025

2
Es llegeix en minuts
I la festa continuarà fins que un dia pari

Edgar Sapiña Manchado

¿Com és possible? ¿Han embogit a The Economist? ¿Els ha comprat la Moncloa? Que una de les publicacions líders a nivell mundial, generadora d’influència en el món polític, inversor i empresarial, amb 1,2 milions de subscriptors, consideri Espanya com el millor país del món en termes econòmics el 2024 ha soliviantat els enemics del règim sanchista. La mateixa publicació que a principis d’octubre dictaminava sobre els tics autoritaris i les dificultats polítiques (tenir peculiars companys de viatge en el Congrés, de comunistes a indigenistes) resulta que lloa al desembre l’estat de l’economia espanyola per ser la que més creix entre els països desenvolupats i la que més expectatives té de continuar fent-ho. ¿Com pot ser possible?

No hi ha contradicció. Tot pot passar en una mateixa caixa. L’economia espanyola viu la seva peculiar festa gràcies a factors fàcils de desxifrar.

Començant pel turisme, vilipendiat per alguns dels socis del PSOE, que continua sent el petroli del país. N’hi ha prou amb passejar-se per qualsevol ciutat espanyola de moda o alguna població cuqui (expressió infantil que comença a estendre’s en el patrimoni) per adonar-se que estan a petar. Tant de turistes nacionals com d’internacionals. Aquests batran rècord històric el 2024, a l’arribar als 95 milions. Espanya també va bé perquè, davant plantejaments i queixes de malastrucs endèmics, hi ha un ampli conjunt d’empreses que formen part de l’entramat industrial del país que fa anys que fan els deures, exportant i creixent, ampliant plantilles i apuntant-se als nous desenvolupaments tecnològics. La gran majoria d’aquestes empreses, a més, no necessiten passar per Madrid per avançar. Pateixen l’allau normativa del BOE i de les legislacions locals amb enteresa i, si es troben en comunitats autònomes que faciliten el seu treball, els seus resultats milloren. La tràgica excepció: les companyies afectades per la dana a València, que trigaran mesos a recuperar l’alè.

Notícies relacionades

Espanya funciona perquè el públic ha dopat l’economia. Des de l’arribada dels fons europeus Next Generation, l’execució dels quals s’haurà d’auditar, fins a l’increment de la despesa pública, que ha generat llocs de treball els salaris dels quals paguem entre tots. Per a això paguem més impostos que mai i el deute continua llimant el tresor públic. Si la pujada obligatòria del salari mínim no ha generat especials contratemps, ni tan sols a les pimes, sí que continua sent una espasa de Dàmocles la despesa dedicada a les pensions, que va camí de representar el 50% del pressupost.

The Economist no s’equivoca. El 2024 ha sigut un bon any econòmic per a una Espanya que sobresurt, mentre Alemanya i França pateixen. La inèrcia continuarà ajudant el 2025, i els cicles, existint. Que no ens agafi per sorpresa.

Temes:

BOE Moda PSOE