Guanyar la Champions League del turisme
Fa un parell de nits caminava per la Diagonal de tornada a casa quan vaig reparar en el mussol de Rètols Roura, just a la confluència de l’avinguda amb el passeig de Sant Joan i el carrer Mallorca. L’antic reclam publicitari porta al terrat més de 50 anys, resistint múltiples avatars. Em vaig quedar una estona observant els seus hipnòtics ulls grocs. Expliquen que l’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb la propietat per arreglar el sistema de llums, automatitzar-lo i que torni a parpellejar. Volia veure-ho. Volia que l’enorme mussol fes l’ullet; no a mi, sinó a la ciutat sencera. Sembla que se solapen els motius: el Barça va com una moto i, a dir d’un informe de la Cambra de Comerç i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la capital catalana no es troba en "decadència" respecte de Madrid, com en els anys durs del procés, sinó que està convertint-se en un punt clau respecte a sectors com la salut, la biotecnologia o els serveis digitals a les empreses. Tant de bo.
A simple vista, també semblaria una bona notícia que els grans fons d’inversió immobiliària s’estiguin desprenent dels pisos de lloguer a Barcelona (i a tot Catalunya) i els posin a la venda quan expiren els contractes dels inquilins; ara prefereixen invertir en hotels. Alguna cosa calia fer en aquest sentit, sens dubte, però no estic segura que aquest transvasament, a causa de la imposició de límits al mercat, faciliti els arrendaments ni abarateixi la compravenda.
Mentrestant, Espanya sencera acaba de batre el seu rècord turístic: 94 milions de visitants el 2024, el 10% més que l’any anterior. Ens encaminem a passos gegantescos cap al centenar de milions, ¡el doble que els habitants del país! Els viatgers també s’han deixat més diners. El millor any de la història, des que Fraga es va banyar a les platges d’Almeria, per demostrar al món que les seves aigües no estaven contaminades de radioactivitat.
Notícies relacionadesL’actual ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, que va ser alcalde de Barcelona, està exultant. "Volem guanyar la Champions League –diu– i no del rècord d’assistència". Sens dubte, el turisme, que aporta més del 13% al PIB, constitueix la gallina dels ous d’or en un país amb poc valor afegit en el seu sistema econòmic. ¿Qui s’atreveix, doncs, a tallar-li el cap? El problema és com distribuir el que genera i qui beneficia. El sector impulsa l’economia, però els seus salaris continuen sent inferiors a la mitjana. I també resulta significatiu que l’any del màxim històric s’hagin produït les primeres manifestacions contra el turisme en zones sobresaturades –Canàries, Balears, Màlaga, Barcelona– per l’encariment de la vivenda i l’expulsió dels veïns cap a les perifèries.
Des de la seva talaia, vaig preguntar al mussol per aquestes qüestions, però no em va contestar; amb els ulls com unes taronges, ni tan sols es va atrevir a parpellejar. Vaig voler asseure’m en una terrassa per prendre una canya i continuar xerrant amb el mussol, però em van despatxar perquè no menjaria una sola tapa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.