La tribuna
Trump sí que té valors
L’expansió d’ideologies com la del president dels EUA ens obliga a reflexionar sobre què volem defensar i com podem construir una societat més justa i equilibrada
Aquests dies sentim parlar de la manca de valors de Donald Trump i de la possibilitat que ens dirigim cap a un nou ordre mundial sense valors. Aquest debat porta a preguntar-nos: què són realment els valors? Els valors són principis i creences que reflecteixen el nostre pensament i guien el nostre comportament. En l'àmbit empresarial, valors com la transparència, la sostenibilitat i la responsabilitat social són fonamentals per a construir una empresa confiable. A nivell personal, valors com l’honestedat, complir la paraula donada, la família, la humilitat, la solidaritat amb els més febles o les persones diferents marquen la manera en què ens relacionem amb els altres i amb nosaltres mateixos. Sovint es pensa que si una persona no té els nostres valors, vol dir que no té valors. No és així, els valors poden ser millors o pitjors, encara que cal acceptar que aquesta valoració és subjectiva. Però entenc que un valor millor és aquell que fomenta el bé comú, el respecte mutu i el progrés sostenible. D'altra banda, un valor pitjor pot ser aquell que fomenta l'egoisme, la mentida, l’arrogància o la discriminació.
En aquest context, podem dir que Donald Trump també té valors. Queda clar que prioritza els interessos econòmics dels Estats Units i dels més rics, així com els seus propis interessos personals. Valors com el negacionisme del canvi climàtic o el rebuig a la immigració s'han convertit en pilars fonamentals de la seva gestió. No es pot dir que Trump enganyi ningú, ja que està complint les promeses fetes durant la campanya electoral (i això també és un valor). Els seus votants sabien què implicava votar-lo.
L'impacte econòmic d'aquests valors pot ser profund. Trump vol posar traves al comerç internacional; mentre promou el petroli i la despesa en armament i desatén altres àmbits essencials com la salut pública i la cooperació internacional. La seva voluntat d'incorporar territoris com Groenlàndia i Panamà pot alterar encara més els equilibris geopolítics. És possible que generi reaccions que enforteixin altres blocs.
Notícies relacionadesPerò què passa si els valors de Trump acaben dominant la vida i la societat nord-americanes? Diversos col·lectius es veuran greument afectats, com ara els immigrants o la comunitat LGTBI. Una visió a curt termini centrada exclusivament en el benefici econòmic pot erosionar drets fonamentals i aprofundir desigualtats socials. Els pobres seran més pobres i els rics més rics. El medi ambient patirà més. I si aquesta tendència s'escampa a Europa, també ens en ressentirem. L'augment del populisme i les polítiques proteccionistes podrien debilitar el comerç i la cooperació internacional i posar en perill els valors europeus de solidaritat, diversitat i drets humans. Per tant, si tenim valors diferents dels de Trump, caldrà treballar de valent. Valors com la inclusió, la sostenibilitat, el respecte als drets humans i la col·laboració internacional són essencials per a un futur més equitatiu i just. Cal apostar per l'educació i el diàleg per assegurar-nos que aquests valors perdurin i es reforcin davant els corrents més individualistes. Mike Jeffries, ex CEO d’Abercrombie & Fitch, és un exemple paradigmàtic de com els mals valors poden portar a la caiguda d’un líder. Amb declaracions com "no fem roba per a persones grasses o lletges", Jeffries va promoure una cultura d’exclusió i discriminació, reforçant una imatge elitista. Aquest enfocament basat en valors negatius, va provocar una pèrdua de reputació per a la marca i, finalment, va conduir a la seva destitució. El cas de Jeffries demostra com els mals valors s’acaben pagant cars.
En conclusió, el debat sobre els valors és més necessari que mai. L’expansió d'ideologies com la de Trump ens obliga a reflexionar sobre quins valors volem defensar i com podem construir una societat més justa i equilibrada. El respecte a la democràcia ens porta a acceptar la realitat electoral, però també ens dona l'oportunitat d'influir en el futur a través de la nostra acció col·lectiva i compromís social. I Europa hi té molt a dir. No m’estranyaria que buscant l’America First, Trump acabi accelerant l’America Second.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.