Feminisme

¿Minuts de silenci per a homes assassinats?

El masclisme d’aquesta societat justifica que sempre siguin les dones assassinades en feminicidis víctimes de segona, tercera, quarta o cinquena

2
Es llegeix en minuts
¿Minuts de silenci per  a homes assassinats?

Setmana de feminicidis. I en el primer crim masclista del 2025 ja vivim la vergonya del masclisme social. Un home va assassinar la seva parella a Langreo. Ella va sortir corrents del portal i tot i que hi va haver gent que va intentar parar-lo a ell, que portava un ganivet, la va matar en ple carrer. Després del crim, i de donar-se a conèixer, hi va haver dos comentaris menyspreables i un d’aquests, a més, una notícia falsa. ¿De qui? De l’alcalde d’Oviedo, del PP, Alfredo Canteli. No va tenir altra cosa per dir durant el minut de silenci: "S’ha de ser aquí, sí, però caldrà fer un minut de silenci quan mori un home". Per si no en tenia prou, també va afirmar: "¿Qui la va matar? Un immigrant". Segons ell, d’origen veneçolà. La periodista li va informar que era un espanyol, de la mateixa localitat. I llavors va respondre: "Bé, és igual, no té nom". Hores després va demanar disculpes per les declaracions, però el seu pensament ja havia quedat en evidència. El del racisme, el d’aquesta idea sobre els minuts de silenci tan pròxima a Vox i el de barrejar un problema estructural amb un de criminològic.

La mateixa setmana, va ser tendència també Damián Mollá, la formiga Barrancas a El Hormiguero. La cadena SER va publicar una notícia que indicava: "L’okupación afecta el 0,057% de les vivendes i els espanyols creuen que afecta el 51,3%". A aquest tuit, Mollá va respondre: "Vist en percentatges, 43 dones assassinades a l’any són menys d’un 0,00002%. Tot depèn de com vulguis presentar el problema". Venen moltes respostes davant d’això. Sobretot, comparar una okupació, una qüestió material temporal, amb l’assassinat d’una persona, una mort definitiva que a més deixa en orfandat fills i filles. També sembla que el masclisme no ocasiona víctimes més enllà de les assassinades. No pensen en d’altres a qui, potser, els seus agressors no maten, però les tenen mortes en vida. Mortes de terror, de por, d’assetjament o d’esgotament davant de tribunals. A elles, i als seus fills i filles. Sorprèn que davant víctimes com les etarres ningú es dediqués a calcular percentatges, considerat com un problema d’Estat; però que cada any unes 50 dones siguin assassinades sigui un tema menor. Potser saber com a home que, per estadística, la probabilitat que et mati la teva parella (si és dona) es redueix gairebé al no-res et fa viure en la ceguesa i en la seguretat que no et passarà mai. El masclisme d’aquesta societat justifica que sempre siguin les dones assassinades en feminicidis víctimes de segona, tercera, quarta o cinquena. El masclisme d’aquesta societat és el que provoca que les víctimes de feminicidi siguin menystingudes com si fossin misèria. Aquestes reflexions de generadors de falsos rumors només demostren la falta de sensibilitat, de comprensió, d’empatia i la banalització i frivolitat sobre la nostra violència. Cal tenir valor per fer aquestes declaracions, una falta de respecte envers les víctimes. Ja ni tan sols mantenen les formes ni per mer pudor. Un altre reflex de tot el que queda per fer, mentre aquestes veus van a l’alça.