Medi ambient
Gestió de l’aigua i turisme sostenible
L’escenari de canvi climàtic fa necessari prendre mesures per respectar l’ecosistema i generar el mínim impacte
Empreses i destinacions han de ser conscients que el seu correcte acompliment és clau en el desenvolupament i el benestar dels territoris
![Gestió de l’aigua i turisme sostenible Gestió de l’aigua i turisme sostenible](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/ab065c61-5009-4d72-b9d0-a1e8fb22343f_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
La recent edició de la Fira Internacional del Turisme (Fitur) ha superat totes les expectatives, segons les dades publicades per aquesta organització. Xifres que anticipen la previsió que el 2025 tant els viatgers com la despesa turística continuaran creixent, impulsats per una forta demanda. En aquest context, els actors participants en aquest gran esdeveniment del sector han defensat la sostenibilitat com la via per garantir un creixement del turisme equilibrat i viable, a mitjà i a llarg termini, per al planeta i les comunitats locals.
A Espanya, l’activitat turística manté una clara tendència alcista. Prova d’això és el rècord de 94 milions de visitants estrangers registrat el 2024, un 10% més que l’any anterior, i els 126.000 milions d’euros de despesa, un 16% més.
Podríem pensar que, amb el bon estat de salut de què actualment gaudeix el turisme, tot està fet. Res més lluny de la realitat. El sector, com la resta de les activitats econòmiques, no és neutre i genera un impacte als territoris en els quals es desenvolupa. L’actual escenari de canvi climàtic fa encara més necessari actuar de manera responsable i prendre mesures perquè el turisme es desenvolupi de manera sostenible. Així doncs, el repte està en la sostenibilitat.
Aquest model, l’únic possible a mitjà i a llarg termini, es basa en el respecte a l’ecosistema, de manera que es generi el mínim impacte sobre el medi ambient i les comunitats locals. El turisme sostenible necessita d’uns serveis públics eficients: energia, transport, telecomunicacions, entre d’altres. En aquest context, la gestió eficient del cicle de l’aigua, en totes les seves fases (captació, tractament, emmagatzematge, distribució, sanejament i depuració) s’erigeix com un imprescindible. Els serveis públics bàsics conformen un pack ciutadà que la població percep com evident, com a consubstancial a les aglomeracions humanes. I ho entén així sense valorar els recursos, la tecnologia i els costos que són necessaris per disposar d’aquests serveis de manera permanent, les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana.
L’aigua i el turisme estan fortament interrelacionats, i les empreses dels dos sectors han de col·laborar i obrir vies perquè el seu impacte sigui positiu. A Aqualia hem definit un rumb a seguir i assumim un compromís ineludible amb la transició cap a la sostenibilitat a través de projectes punters desenvolupats en estreta coordinació i col·laboració amb les administracions. Actuem intensament en la reducció del consum d’aigua aplicant noves tecnologies, invertint en digitalització i aportant solucions innovadores en matèria d’economia circular i ecoeficiència.
Notícies relacionadesForces clau
Al nostre país, des de Galícia fins a Andalusia, des d’Extremadura fins a Catalunya, i, sens dubte, als arxipèlags canari i balear, el turisme juga un paper fonamental en l’economia i afecta directament la manera com hem de gestionar l’aigua. Per això, el sector turístic ha de continuar sent una de les forces clau del canvi cap a la sostenibilitat. Les empreses i les destinacions han d’invertir en una adequada gestió de l’aigua i ser conscients que el seu correcte acompliment contribueix de manera decisiva al desenvolupament i benestar dels territoris i de les persones. Sense una eficient gestió de l’aigua no és possible un turisme sostenible.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.