Premis Goya
L’Espanya progre
![Los Premios Goya 2025 arrasan un año más y dejan al resto de cadenas fuera de juego Los Premios Goya 2025 arrasan un año más y dejan al resto de cadenas fuera de juego](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/43de06f7-660c-4c87-9741-5b919c7b3972_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Los Premios Goya 2025 arrasan un año más y dejan al resto de cadenas fuera de juego /
L’Espanya progre es va donar cita a Granada en la tediosa vetllada dels premis Goya. Una cerimònia que es va allargar fins a quatre hores sense comptar la prèvia. Inevitable incomodar-se a la butaca. Fins i tot el millor espectacle pot arribar a fatigar si no se li posa final. Les xifres d’audiència, això sí, demostren l’interès que suscita la gala del cine espanyol, com es va veure durant el dia pels carrers de Granada. Infinitat de curiosos escorcollant els hotels per arribar a veure els famosos del cel·luloide. En aquesta ocasió, al saber la presència del cèlebre Richard Gere, amb més raó. Efectivament, el galant per excel·lència de Hollywood, incombustible, es va instal·lar a Granada el cap de setmana. Ja té 75 primaveres i en projecta 30 menys amb la seva actitud vital, resolta.
A la gala es va parlar català com mai. No per desig de l’organització, sinó perquè bona part dels premiats que van prendre la paraula es van expressar en algun moment de la seva intervenció en català. Eren catalans i catalanoparlants. Va brillar amb llum pròpia Marcel Barrena, director d’El 47 i fill de Torre Baró. Barrena, que va reivindicar la llengua catalana com la seva, va citar El 47 com un homenatge, entre d’altres, a aquesta llengua que es parla a l’est espanyol. En retrocés, això sí. Però molt viva encara. Malgrat tot. I, com sempre, sense formar part de l’imaginari espanyol, que, a l’hora de la veritat, no es reconeix a si mateix com a plural i divers.
Ni en l’ambient hiperprogre dels Goya, on, un rere l’altre, els premiats expressaven la seva solidaritat amb els sensesostre o amb la immigració. Això és compatible amb una realització que ignora tota expressió en català quan concep la gala. O en gallec. O en basc. En absolut hi va haver cap grup musical que cantés, per exemple, en català. Sempre els mateixos i ja anem cap a la 40a edició. O en qualsevol altre idioma que no sigui el castellà, que queda clar que és l’únic idioma espanyol. Malgrat un ambient regnant que representava el més progre d’Espanya i en una conjuntura política que, si algun sentit té, és la pluralitat i el pes de la perifèria, que és el que fa possible que Pedro Sánchez, present a la sala, sigui i continuï sent president d’Espanya. Ni així.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.