Sense equitat no hi ha meritocràcia
Barcelona no farà ni un pas enrere en la defensa dels valors de la igualtat d’oportunitats, la diversitat i la inclusió.

El 21 de gener passat, el president Trump va publicar una ordre executiva per "acabar amb la discriminació il·legal i restaurar les oportunitats basades en el mèrit". Aquesta norma exigeix que els fons federals dels EUA no s’utilitzin per a iniciatives que promoguin la diversitat, l’equitat o la inclusió.
Però tots sabem que sense igualtat d’oportunitats no hi ha meritocràcia que valgui. Cal oferir oportunitats als que més ho necessiten, és a dir, als que ja pateixen algun tipus de discriminació, perquè la meritocràcia mereixi realment aquest nom.
Trump pretén erradicar les polítiques de discriminació positiva que van començar als EUA a finals dels anys 60 com a corol·lari de l’ampli moviment ciutadà en defensa dels drets civils.
L’actual president pretén retrocedir a uns Estats Units que ja no existeixen. I intentant-ho, l’únic que aconseguirà serà empetitir aquest gran país i la seva capacitat d’influència.
Aquesta ordre executiva ha arribat a totes les institucions i entitats del món que reben fons dels EUA a través de la seva xarxa d’ambaixades i consolats. També a Barcelona.
Hem rebut un requeriment per abjurar del nostre infrangible compromís amb la diversitat, la inclusió i l’equitat socials, en relació amb el programa American Space. Aquest programa el desenvolupa l’Ajuntament de Barcelona, amb finançament del Govern nord-americà, a la biblioteca del barri de Sant Andreu. Hem respost amb tota claredat que no acceptarem l’ordre, i el consolat dels EUA a Barcelona ens ha confirmat que retirarà els fons.
Aquest és un exemple clar de com l’administració Trump pretén portar la seva agenda retrògrada a tots els racons del món.
Com a ciutadans europeus tenim l’obligació de rebutjar aquestes polítiques. Barcelona ho ha fet. No farem ni un pas enrere en la defensa dels valors de la igualtat d’oportunitats, la diversitat i la inclusió. I ho fem perquè sabem que sense polítiques d’igualtat no hi ha justícia social.
L’origen, la classe social, el gènere i la raça condicionen les nostres oportunitats vitals i professionals. I l’obligació dels poders públics és trencar aquestes barreres per garantir més i millors oportunitats per a aquells que més ho necessiten.
Aquest és precisament un dels objectius d’American Space, que ofereix informació sobre beques per estudiar als EUA, fomenta l’estudi de l’anglès, i promou les vocacions científiques i tecnològiques entre les noies.
L’Ajuntament de Barcelona mantindrà aquest programa tot i que deixi de rebre fons del Govern nord-americà. Perquè és un programa útil i necessari que, en nou anys, ha realitzat 2.000 activitats en què han participat 77.000 persones.
L’ordre del president Trump va en contra dels valors que formen part de la nostra identitat com a ciutat i que són centrals en les nostres polítiques. Són valors universals que avui estan sent qüestionats pel Govern dels EUA.
Però a Barcelona també sabem que el poble americà és molt més que Trump. Per això, continuarem promovent les relacions d’intercanvi i col·laboració amb els EUA.
Barcelona manté una excel·lent relació amb el Consolat General dels EUA i amb moltes ciutats americanes, com Boston, San Francisco, Chicago, Los Angeles i Nova Orleans.
Aquestes ciutats defensen les mateixes polítiques d’inclusió i igualtat d’oportunitats que nosaltres defensem, i Barcelona serà al seu costat en aquesta batalla.
Amistat i col·laboració
Notícies relacionadesL’amistat i la col·laboració entre BCN i els EUA estan per sobre del govern de Trump. Aquest passarà, però les bones relacions amb el poble americà es mantindran. Com s’han mantingut durant els 228 anys que han passat des que es va obrir el consolat dels EUA a Barcelona, l’any 1797.
Però és cert que el president Trump ens situa en un dilema històric. I hem d’escollir de quin costat estem. Amb la democràcia i la justícia social o amb la reacció, l’autoritarisme i la tecnooligarquia.