1
Es llegeix en minuts
Le Pen, condemnada

MOHAMMED BADRA / EFE

No ha importat que Marine Le Pen encapçalés totes les enquestes per ser presidenta de la República Francesa. Els jutges no han d’entendre de demoscòpia sinó de delictes, i Le Pen va desviar fons i personal del Parlament Europeu cap al seu partit. Això és malversació i és punible.

És exemplaritzant que algú que té a l’abast ser el primer dels francesos sigui condemnat com qualsevol altre ciutadà. La república existeix quan els poderosos no tenen privilegis dels quals no gaudeix el poble.

Reagrupament Nacional, el partit de Le Pen, continuarà sent el primer partit de França i aspirant a guanyar les pròximes eleccions presidencials. Si Jordan Bardella substitueix Le Pen fins i tot pot aconseguir millor resultat que la seva mentora, però si el lepenisme arriba a l’Elisi o no, ho decidirà el poble sobirà i no un magistrat.

No és admissible al·legar que la condemna vulnera la voluntat popular, ja que també altera les regles del joc democràtic si un partit disposa de més recursos que un altre per fer un ús fraudulent dels diners públics.

Notícies relacionades

França ens ha donat una lliçó. A Espanya Le Pen no hauria sigut condemnada. El desembre del 2022, Pedro Sánchez i ERC van pactar una reforma legal que va crear la figura de l’"ús temporal de béns públics sense ànim d’apropiació". La reforma legal, pensada per afavorir els líders del procés i reduir la seva pena per malversació és el que ara li hagués anat a Le Pen com anell al dit.

El nostre país no sempre va ser un lloc on els polítics pactaven entre ells beneficis econòmics o penitenciaris a canvi de poder. El 2003, el Parlament Europeu va exigir al llavors diputat de Batasuna Koldo Gorostiaga que tornés 173.473 euros de fons amb un ús sense justificar. A l’Espanya d’avui, lamentablement, tot el Govern hauria sortit en defensa de l’europarlamentari de Batasuna, només per ser imprescindible per mantenir la majoria sanchista.