Al servei de la ciutadania

Al servei de la ciutadania
Una de les premisses bàsiques que tota Administració s’ha de plantejar com a prioritat (per no dir la més important) és estar al servei del ciutadà. La burocràcia, la complicació en els tràmits, el llenguatge confús, les tortuositats per diverses oficines i dependències, el laberint administratiu, acaben desesperant els usuaris, que només volen poder entaular un diàleg productiu que doni sortida a les seves necessitats.
Ja fa temps que la Generalitat de Catalunya treballa en la renovació de la gestió i de la relació amb la ciutadania. N’hi ha prou amb citar, per exemple, la iniciativa datada el 2019 amb la presentació d’un nou model d’administració digital que prometia "una Administració inclusiva, innovadora, oberta i eficient".
El nou Govern de Salvador Illa va intervenir en l’assumpte des del dia de la seva constitució. La reforma de l’Administració digital es convertia, així, en una prioritat absoluta que ja es va començar a concretar el desembre de l’any passat amb la presentació de l’Observatori de l’Administració Digital, finançat amb els fons europeus Next Generation. Com a tal, l’observatori va percebre que el 93% dels tràmits poden realitzar-se en línia i que, al llarg de 2024, s’havien gestionat tres milions de tramitacions, mentre que la Generalitat havia fet front amb èxit a un 99,9% dels ciberatacs que havia patit.
La informació a la qual ha tingut accés EL PERIODICO confirma l’aposta del Govern Illa en l’afany de simplificar els tràmits i modernitzar i reordenar l’ecosistema digital. Aquesta aposta parteix d’una evidència. Es tracta de passar d’un model basat en l’estructura administrativa (és a dir, per departaments, direccions generals, secretaries...) a un altre que prioritzi les necessitats de les persones en funció dels seus interessos. Com declara el conseller de Presidència, Albert Dalmau, "la reforma significa millorar l’accés a la informació i posar les coses fàcils als ciutadans". De les 137 pàgines web institucionals, només 74 es mantindran operatives, una reducció del 47%, especialment en els àmbits de més demanda d’informació i de gestions, com Presidència, Salut, Cultura, Empresa i Treball i Educació. Sia aquesta dràstica reducció, que implica més claredat, afegim un canvi en l’actual gestor de continguts corporatius (l’antic i obsolet GECO+ se substituirà per l’Adobe Experience Manager (AEM), el resultat és, a més de l’agilitació desitjada, un estalvi del 26% en les despeses (680.000 euros) una vegada s’hagi dut a terme la migració de tots els continguts, cap al 2027.
L’estratègia digital, dissenyada per la Direcció General de Serveis i Experiència Ciutadana, que és dependent de Presidència, és, segons Albert Tort, secretari de Telecomunicacions, "el pla més ambiciós de redisseny de continguts i estructuració de la informació" des que existeix el portal informàtic Gencat.cat. "Un autèntic canvi de paradigma", com defensa el conseller, "que ens permetrà avançar cap a una Generalitat més amable, pròxima, accessible i integradora". I això és justament el que ha de perseguir una Administració pública.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.