Editorial

Alleujament tot i la incertesa

Els EUA, la UE i la Xina han prosperat aquestes dècades gràcies a unes regles que convé adaptar, no dinamitar

2
Es llegeix en minuts
Donald Trump y su desternillante decreto para aumentar la presión de las duchas: “Quiero cuidar mi precioso pelo”

Donald Trump y su desternillante decreto para aumentar la presión de las duchas: “Quiero cuidar mi precioso pelo”

La decisió de Donald Trump de suspendre durant 90 dies l’entrada en vigor dels nous aranzels a desenes de països i a la Unió Europea ha suposat una treva en la guerra comercial desencadenada per la nova Administració nord-americana, però no ha aclarit la incertesa provocada per la seva erràtica política comercial. La reacció positiva de les borses ha posat de manifest l’alleujament d’uns mercats que havien reaccionat negativament a la imposició d’aranzels que anaven a més enllà del 10% anunciat inicialment. Malgrat que Trump ha exclòs la Xina d’aquesta treva, la seva marxa enrere ha sigut interpretada pels observadors com una disposició a negociar que contrasta amb l’actitud bel·ligerant que va adoptar a principis de la setmana. La seva decisió respon, probablement, a l’alarma que havien suscitat les conseqüències del seu anunci per a la mateixa economia nord-americana. El ràpid deteriorament del valor dels bons nord-americans i els dubtes que planteja la capacitat dels Estats Units de fabricar de manera competitiva, al mateix país, els productes gravats amb aranzels prohibitius van provocar crítiques en sectors econòmics que Trump s’ha vist obligat a escoltar. Entre aquestes crítiques, les del bilionari Elon Musk, un dels seus principals valedors, però també la de milions de nord-americans que tenen gran part dels estalvis dipositats a la Borsa de Nova York.

La resposta de la Unió Europea, que ha suspès la imposició d’aranzels recíprocs, ha contribuït a calmar els ànims, després d’uns dies que havien posat en qüestió el sistema de comerç internacional de les últimes dècades. Tot i això, els vaivens impredictibles que han marcat els primers 90 dies del mandat de Trump no permeten llançar les campanes al vol. Res és segur, excepte la incertesa, titulava la influent revista Time, al comentar el que ha passat durant les últimes setmanes. D’altra banda, la permanència d’elevadíssims aranzels entre les dues principals economies del món (145% per als productes xinesos als EUA i 84% per als productes nord-americans que entrin al mercat xinès) continua afegint incògnites per a tots els governs i els agents econòmics. En la mesura que els intercanvis entre els Estats Units i la Xina representen, sumats, gairebé el 40% del comerç mundial, és evident que unes barreres aranzelàries com aquestes pertorbaran l’economia mundial, si no s’acaba estenent la negociació als dos països. La preocupació de qualsevol president nord-americà pel dèficit que té el seu país és comprensible, i reduir-lo és de l’interès, no només dels Estats Units, sinó de la comunitat internacional. Però això ha d’aconseguir negociacions multilaterals, en el marc de les organitzacions i de les lleis establertes, i no amb decrets populistes que no superen la prova de la realitat i s’han de modificar al cap de quaranta-vuit hores.

Els Estats Units, la Unió Europea i la Xina han prosperat durant les últimes dècades gràcies a unes regles que convé adaptar, però no dinamitar. Els inversors xinesos tenen a les seves mans 800.000 milions de deute nord-americà. Això dona una idea del mal recíproc que es podrien arribar a fer els dos països, en cas d’una guerra comercial sense caserna. No hi ha cap altre camí que el de la negociació, per àrdua que sigui, si es vol evitar una catàstrofe econòmica de conseqüències geopolítiques imprevisibles.