Estats Units

¿Han deixat de ser una democràcia?

2
Es llegeix en minuts
¿Han deixat de ser una democràcia?

JIM LO SCALZO / EFE

Cal reconèixer-li, a Donald Trump, una sorprenent habilitat per acaparar l’agenda mundial. El president dels EUA és un gènere en si mateix, un espectacle tant patètic com addictiu, en el qual podem enganxar-nos al seu menú d’aranzels o a la seva firma amb el retolador negre i gruixut amb el qual condiciona el destí de mig planeta: no hi ha dia sense un anunci extravagant, sense un comentari groller, sense una idea boja. I tot i que el més notori és ara el col·lapse dels mercats, hi ha efectes més greus a llarg termini. Una de les ofensives més bestials de la nova Administració és l’acoquinament a totes les seves grans universitats, a les quals s’acusa, sense vergonya, de "promoure la cultura woke" (sic) o "protegir el terrorisme palestí" (sic).

Com a conseqüència d’aquesta pressió ja ha dimitit la rectora de Columbia o el director del centre d’Estudis de l’Orient Mitjà de Harvard, però la greu amenaça a la llibertat d’expressió s’estén a tot el sistema universitari. El que es pretén és emmordassar l’esquerra i apaivagar les protestes en contra del genocidi d’Israel, i alguns estudiants identificats en les manifestacions propalestines han començat a ser deportats, amb l’excusa que són terroristes. Temorosos de perdre els seus fons governamentals, els equips rectors han començat a cedir al xantatge, i estan disposats a promoure la censura a condició que mantinguin els seus pressupostos.

Notícies relacionades

El resultat d’aquesta basta campanya és que el millor sistema universitari del món, el bressol d’institucions com Princeton, Yale i Harvard, s’esquerda davant l’estupefacció de mig món. A canvi de mantenir el seu finançament, les catedrals del saber han decidit vendre la seva ànima al monstre d’extrema dreta que les sotja, fins i tot comprometent les llibertats i el rigor científic amb què s’han fet famoses al món. I és que en la censura salvatge que ja pateixen les universitats americanes és on convergeixen la nova autocràcia americana i el sionisme opressor d’Israel: no és casualitat que el conflicte palestino-israelià estigui en el centre de la reorientació ideològica que la nova administració vol imposar.

El fet curiós és el silenci eixordador dels nostres portaveus antiwoke: tant que s’escandalitzen amb els abusos a Rússia, Veneçuela o la Xina i tant que callen amb els atropellaments als EUA o Israel. L’atac que estan patint les universitats americanes està passant gairebé inadvertit, però suposa una de les amenaces més greus a la llibertat que es recorda en un país desenvolupat. I és que hem de recordar que una democràcia és més que un ritual en el qual es diposita una papereta en una urna cada quatre anys. No serveix de res tampoc omplir-se la boca de democràcia si es vulneren llibertats, s’exerceix la violència contra els immigrants o se silencien les protestes contra els que bombardegen escoles a Gaza. La violència feixista és incompatible amb la democràcia, per molt que es maquilli amb una urna. No és ja que Trump i la seva cort es comportin com uns feixistes (elegits democràticament), sinó que el sistema és incapaç de trobar mecanismes per limitar el seu poder i la seva capacitat de destrucció. Comença a ser hora que ens preguntem si els EUA han deixat de ser una democràcia.