Gat adoptiu

El Papa dels creients exclosos

1
Es llegeix en minuts

L’oposició al papa Francesc, que la va tenir dins i fora del Vaticà, i va ser especialment virulenta als Estats Units amb el vicepresident J. D. Vance al capdavant, deia per desacreditar-lo que tenia més suports al marge de l’Església que entre els catòlics. És impossible confirmar-ho, però sí que és cert que va aconseguir una simpatia transversal gràcies a les seves posicions sobre el paper de les dones o els homosexuals a l’Església, o els seus pronunciaments sobre el canvi climàtic. De fet, s’atribueix a Jorge Bergoglio la frase "el clericalisme és un càncer", tot i que no hi ha cap prova que la pronunciés en un sol discurs oficial. Sí que va vincular de manera reiterada el "clericalisme" amb problemes eclesials estructurals, el va comparar amb una malaltia que corroeix la missió de l’Església i va nomenar gran quantitat de laics per a llocs clau com els dicasteris, una cosa així com els ministeris del Vaticà.

Gairebé revolucionària va ser la seva encíclica Laudato si el 2015, convertida en una crida a cuidar la "casa comuna", la Terra, abordant la crisi ecològica i social des d’una perspectiva integral, combinant espiritualitat, ciència i ètica per promoure un canvi cultural i polític cap a un desenvolupament sostenible.

Notícies relacionades

El papa Francesc va ser el que va impulsar una participació més gran de les dones a l’Església, malgrat no obrir la porta al sacerdoci femení, el que va demanar perdó pel masclisme històric de la institució o el que va condemnar sense pal·liatius la violència de gènere. I també el que va pronunciar una frase històrica per a molts homosexuals catòlics: "Les persones homosexuals tenen dret a estar en una família. Són fills de Déu. [...] Cal crear una llei d’unió civil". Tota una fita.

En aquesta època de polarització extrema en tots els àmbits, Francesc es negava a ser catalogat de progressista o conservador, però no hi ha dubte que sí que va ser oberturista i integrador, acostant l’Església a molts creients que fins aleshores s’havien sentit exclosos.

Temes:

Papa Francesc